18.08.2022

У Росії відкриті 85 кримінальних справ за «дискредитацію» збройних сил РФ, – правозахисники

Російська влада розпочала черговий наступ на права людини. Наприклад, наразі в РФ відкриті 85 кримінальних справ за статтею 207.3 КК РФ, яка передбачає кримінальну відповідальність за так звану «дискредитацію» дій російських військових. Окрім того, за схожою за своєю суттю, ст. 20.3.3 КоАП РФ російські суди ухвалили понад три тисячі рішень про накладення штрафу, тобто, про притягнення людей до адміністративної відповідальності. Про це йшлося, зокрема, під час чергової дискусії у форматі Solidarity Talks, яку організували «Центр громадянських свобод» (ЦГС) та Міжнародна Гельсінська асоціація.

«Сьогодні правозахисники з України, Росії та інших країн обговорили у форматі Solidarity Talks способи боротьби із черговим наступом на права людини в РФ. Військова агресія проти України призвела до посилення політичних репресій у Росії. Режим Путіна створив систему інструментів переслідування росіян, які протестують проти цієї війни», – наголосив Михайло Савва, член експертної ради ЦГС.

Так, за підрахунками російських правозахисників, нині в РФ порушено вже 85 справ за статтею 207.3 КК «Публічне поширення свідомо неправдивої інформації про використання Збройних Сил Російської Федерації, виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень». Двадцять сім обвинувачених перебувають під вартою очікуючи рішення суду. Фактично, в умовах сучасної Росії це означає, що цих людей буде засуджено до реального терміну позбавлення волі. Зараз за цією статтею вже ухвалені 7 вироків, в одному випадку людина засуджена до 7 років позбавлення волі, в інших 6 випадках рішенням суду люди були засуджені до штрафу або умовного строку покарання. У 24 випадках кримінальні справи порушені стосовно людей, які перебувають поза РФ.

За що нині в Росії можуть ув’язнити?

Яскравим прикладом того, за що в сучасній Росії людей позбавляють волі за цією статтею КК, стала кримінальна справа Олексія Горінова. Так, Міщанський районний суд Москви 8 липня 2022 засудив муніципального депутата Красносільського району міста Москви Олексія Горінова до семи років колонії. Олексія звинуватили у тому, що 15 березня того ж року на засіданні ради депутатів він виступив проти організації розважальних заходів у районі через війну в Україні. Тоді, О. Горінов заявив: «Про яке дозвілля та розваги може йтися, коли на території сусідньої суверенної держави ведуться бойові дії, здійснюється агресія нашої країни». Кримінальну справу було заведено наприкінці квітня, і вже на початку липня ухвалений вирок. Це дуже короткі терміни розслідування та суду, що підтверджують політичну мотивацію кримінального переслідування Горінова.

Важливою особливістю застосування статті 207.3 є те, що слідство та суд фактично змушують обвинувачених доводити свою невинуватість. Наприклад, слідчий у обвинувальному висновку вказує, що обвинувачений мав доступ до офіційної інформації на сайті Міністерства оборони РФ, «однак обвинувачений під виглядом достовірної розмістив на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук хибну інформацію». Слідчі не пояснюють у обвинувальних висновках, чому текст обвинуваченого є свідомо хибним, тобто у чому він суперечить дійсності. Для твердження про «відому помилковість» достатньо того, що поширена обвинуваченим інформація не відповідає інформації, яка поширюється Міністерством оборони РФ. Отже, твердження слідчого визнаються вірними без доказів. Саме слабкістю звинувачення викликано те, що слідчі та суди примушують підсудних до розгляду таких справ у особливому порядку, тобто без дослідження у суді доказів.

За що нині в Росії штрафують?

Також правозахисники підрахували, що за статтею 20.3.3 КоАП російські суди ухвалили понад три тисячі рішень. Підставою для адміністративного штрафу стали, наприклад, напис на задньому склі автомобіля «Ні війні». Штрафують нині в Росії й за плакат із неточною цитатою В. Путіна: «Війна принесла стільки горя, що забути це неможливо. Немає вибачення тим, хто знову задумує агресивні плани». Мати плакат із такими знаками: «*** *****» (слідчий розшифрував ці знаки як «Нет войне») – це теж штраф. За виконання пісні Володимира Висоцького «Идут по Украине солдаты группи Центр» у сучасній РФ теж штрафують. Зазначимо, середній розмір штрафу за цією статтею становить 34 000 рублів.

Правозахисники наголошують, покарання за статтею КоАП є підготовкою більш жорстокого кримінального покарання. Повторне порушення статті 20.3.3 КпАП протягом року загрожує застосуванням нової статті 280.3 КК «Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки чи виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у зазначених цілях». Цю статтю впровадили у КК РФ на початку березня цього року, вона передбачає позбавлення волі терміном від 3 до 5 років.

Незважаючи на те, що для застосування статті 280.3 потрібне повторне порушення, тобто, щоб минув певний час, ця стаття вже застосовується. Одна з перших у РФ кримінальних справ за статтею 280.3 була заведена в Амурській області на жителя Благовіщенська. За версією поліцейських, чоловік після штрафу у березні 2022 року за статтею про «дискредитацію» військових (частина 1 статті 20.3.3 КоАП) з 1 квітня по 6 травня виклав у соціальних мережах 10 постів із критикою війни в Україні.

На останок зазначимо, міжнародна солідарність правозахисників уже працює. Українські експерти та документатори воєнних злочинів російських військових беруть участь у захисті у судах росіян, які не злякалися виступити проти російської агресії.

Українські ЗМІ активно показують усьому світу чергові злочини путінського режиму, зокрема проти громадян Росії. Європейські правозахисники ведуть постійну комунікацію з міжнародними організаціями, мотивуючи їх до боротьби проти порушень прав людини у РФ. Ми сподіваємося, що доповідачі Московського механізму ОБСЄ, які готують доповідь про порушення прав людини в РФ, дадуть жорстку оцінку політичним репресіям проти прихильників світу в Росії.

Наголошуємо, всі вищенаведені факти свідчать про політичну та репресивну спрямованість цих статей КК РФ.

Довідково

Новими небезпечними інструментами порушення прав людини в Росії є стаття Кримінального кодексу (КК) Російської Федерації (РФ) 207.3 – «Публічне поширення свідомо неправдивої інформації про використання Збройних Сил Російської Федерації, виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень», стаття 280.3 – «Публічні дії , які спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у зазначених цілях», стаття 20.3.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення «Публічні дії, які спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у зазначених цілях», а також правозастосовна практика за цими статтями.

Стаття 207.3 було вписана до Кримінального кодексу РФ 4 березня 2022 року. Того ж дня Кодекс про адміністративні правопорушення РФ було доповнено статтею 20.3.3 Очевидно, що ці дві статті є єдиною системою обмеження свободи слова.

Також очевидним є зв’язок появи нових статей в КК та КоАП РФ з початком широкомасштабної військової агресії Російської Федерації проти України. Максимальне покарання за статтею КК – до 15 років ув’язнення. Такий максимальний термін відносить злочин за цією статтею до категорії особливо тяжких. Це важливо, тому що в російській практиці звинувачення за особливо тяжкою статтею є достатньою підставою, щоб без будь-яких інших причин тримати людину під вартою до суду та вироку.

Стаття КоАП РФ передбачає максимальне покарання громадян до 100 000 рублів, посадових осіб – до 300 000 рублів, юридичних – до 1 мільйона рублів. Для Росії це величезні суми. Середня щомісячна зарплата РФ у травні 2022 року становила 62 500 рублів. Максимальний штраф громадянина означає для людини позбавлення коштів на існування майже на два місяці.

Головною причиною запровадження статті 207.3 є бажання російської влади особливо жорстоко карати саме за альтернативну офіційну інформацію про війну в Україні. Річ у тім, що до появи статті 207.3 вже були чинними статті 207.1 та 207.2 Кримінального кодексу, які передбачали покарання за поширення недостовірної суспільно-значущої інформації. За статтями 207.1 і 207.2 влада могла притягувати громадян РФ до відповідальності за альтернативну інформацію про війну. Але санкції за цими статтями набагато м’якші, не більше 5 років.

Статті 207.3 та 280.3 КК, стаття 20.3.3 КпАП політично мотивовані за своїм змістом. Під політичними мотивами кримінального переслідування розуміються неприйнятні у суспільстві дії чи бездіяльність правоохоронних та судових органів, інших суб’єктів владних повноважень, спрямовані на досягнення хоча б однієї з таких цілей:

a) зміцнення чи утримання влади суб’єктами владних повноважень;

b) недобровільне припинення чи зміна характеру будь-якої громадської діяльності.

Таке розуміння політичної мотивації кримінального переслідування ґрунтується на позиції Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Ця позиція була продемонстрована у Резолюції ПАРЄ № 1900 (2012). Зміст названих статей Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення об’єктивно спрямовано на досягнення обох цілей: утримання влади та недобровільне припинення публічної діяльності. Усі без винятку вироки та рішення щодо цих статей необхідно визнати політично мотивованими.

Назад
Попередня Наступна
buttons