10.07.2022

Росія винна у масованих порушеннях прав людини в Україні, – Дуня Міятович, Верховна комісарка Ради Європи з прав людини

Напад Росії на Україну призвів до масованих порушень прав українців. Про це йдеться у Меморандумі Верховної комісарки Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, який був опублікуваний сьогодні.

«Напад Російської Федерації призвів до серйозних і масових порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права. Наслідки його для дотримання прав людини громадян України катастрофічні», – вказується у документі.

Також у Меморандумі зазначається, що комісарка зіткнулася з переконливими доказами порушень права на життя, скоєних російськими військами, як-от свавільні вбивства та насильницькі зникнення та порушення інших норм Міжнародного гуманітарного права.  

«Величезна кількість втрачених людських життів і масштаби руйнувань вражають. Вони не піддаються розумінню», – наголосила Комісарка і закликавши поважати міжнародне право прав людини та міжнародне гуманітарне право.

У своєму звіті, представниця Ради Європи також наголосила на тому, що вона отримала численні повідомлення про поширену практику примусового переміщення громадян України на непідконтрольні уряду території України або на територію Російської Федерації шляхом так званого процесу «фільтрації».

Дуня Міятович наголосила, що цю практику, яка, здається, має багато характеристик міжнародного злочину примусового переселення населення, слід негайно розслідувати. Усі гуманітарні евакуації мають бути добровільними, безпечними та поінформованими.

«Я закликаю членів міжнародного співтовариства підтримати будь-які зусилля, які можуть допомогти українським громадянам, які були передані Російській Федерації проти їхньої волі», – наголосила Комісарка.

У документі йдеться і про численні повідомлення щодо сексуального насильства, ймовірно, вчиненого російськими військовими. Хоча всі подібні звинувачення мають бути належним чином розслідувані, «пріоритетом зараз має бути створення безпечних умов для постраждалих, забезпечення їх ефективного доступу до відшкодування та правосуддя, а також пріоритет захисту їхньої гідності та благополуччя», — зазначається у звіті.

З повною версією документу можна ознайомитися тут

Назад
Попередня Наступна
buttons