12.03.2022

Використання дітей у збройних конфліктах є неприпустимим

12 лютого у День Червоної руки (Red Hand Day) нагадують про необхідність протидії залучення дітей у військові дії. Ця дата була вибрано не випадково, адже саме в цей день 2002 року набрав чинності Рамковий протокол до Конвенції про права дитини щодо втягування дітей у збройні конфлікти.

Використання дітей у збройних конфліктах є неприпустимою практикою саме тому необхідно закликати міжнародну спільноту до спільних дій, аби жодна дитина не стала учасником війни. В цей день організовуються акції, компанії аби більше людей дізналось про проблему яка існує і на теперішній час.

Сомалі, Демократична Республіка Конго, Руанді, Уганді, Судан, Кот-д’Івуарі, М’янмі, Філіппінах, Колумбії, Палестині – це країни в яких найбільше воює дітей, а загалом в світі 17 країн офіційно приймають дітей до армії. Приблизно налічується 250 тисяч неповнолітніх, які перебувають на військовій службі.

У контексті російської окупації Криму та військової агресії на територіях Луганської та Донецької областей, було зафіксовані випадки залучення дітей до збройних формувань, що є прямим і грубим порушенням Римського статуту.

Також на цих територіях російська влада започаткувала проєкт «Юнармія», в рамках якого за словами влади виховує дітей патріотами, вчить користуватись дітей зброєю, пропагандує вступ до військових вузів. Це є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права. Ми нагадуємо, що Конвенцією про права дитини дітей до 17 років не можна навчати поводженню зі зброєю.

Діти – це наше майбутнє, вони заслуговують на безпеку та мають право залишатися дітьми.

Photo by Tim Marshall on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons