12.03.2022

Всесвітній день боротьби з цензурою в Інтернеті

Традиційно 12 березня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з цензурою в інтернеті (World Day Against Cyber ​​Censorship).  Інтернету без незаконних обмежень та цензури є критично важливим для розвитку громадянського суспільства.

Свобода слова є одним з ключових прав без якого не існує, а ні правової держави, а ні демократії.

Інтернет у 21 столітті є рушієм свободи слова, адже він став майданчиком для комунікації, обміну думками, критики влади. Цензура в інтернеті є неприпустимою в демократичному суспільстві й жодна держава не повинна втручатись в приватне життя її громадян та свободу думки. 

Розвиток онлайн-комунікації змінив не лише життя окремих людей, а й способи організації громад, суспільства в цілому. Ці масштабні технологічні розробки справляли значний вплив на те, як громадяни можуть реалізувати свої основні права, зокрема, право на свободу вираження поглядів. 

Щорічно “Репортери без кордонів” (RSF) публікують свій річний звіт, в якому зазначається які країни мають проблеми з свободою слова в Інтернеті серед них є наступні країни – Китай, Куба, Іран, Саудівська Аравія, Сирія, В’єтнам, Туніс, Узбекистан, Бахрейн, Білорусь, Росія та ін.

Попри всі позитивні зміни за останнє десятиліття, Українські ЗМІ, журналісти та інтернет-видання стикаються з проблемами. У жовтні 2021 року Інститут масової інформації зафіксував 14 випадків порушення свободи слова а також зафіксовано по два випадки побиття журналістів та кіберзлочинів.

Негативними чинниками погіршення ситуації в Україні також є тиск медіавласників, недофінансування  «Суспільного» телебачення, поляризовані ЗМІ, залежність ЗМІ від бізнесу, негативна атмосфера в якій діють ЗМІ.

Ми віримо, що для успішних, проєвропейських політичних трансформацій в Україні, які у свою чергу включають економічні перетворення необхідні гарантії інтернет свобод.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons