22.02.2022

Колективному Заходу потрібно позбутися ілюзій щодо Путіна, – Олександра Матвійчук

Весь західний світ має позбутися ілюзій щодо намірів Володимира Путіна. Колективному Заходу настав час вийти із зони комфорту і бути готовим до рішучих дій щодо агресивної політики Російської Федерації. Про це голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук заявила під час онлайн-дискусії на тему: «Як міжнародне громадянське суспільство може підтримати Україну».

Таким чином голова правління ЦГС прокоментувала черговий акт агресії, який напередодні здійснила Росія щодо України, визнавши так звані «ЛНР» та «ДНР» та ухваливши рішення про введення російських військ на українську територію.

«Після масованої PR-компанії, в якій реальні люди були використані як об’єкт, діти-сироти, насильно вивезені з окупованих територій, було вчинено низку дій, які принципово змінили ситуацію. Вчора відбулося засідання Ради Безпеки, на якому Путін розділив колективну відповідальність з керівниками силових та політичних відомств, та ухвалив рішення про визнання незалежності так званих Донецької народної республіки та Луганської народної республіки. Після його виступу із оголошенням цього рішення стало відомо про введення російських військ на територію Донбасу», – повідомила Олександра Матвійчук.

Вона акцентувала увагу на тому, що щодо Кремля зараз Заходу необхідна як ніколи єдина стратегія, узгоджена з Україною та усіма міжнародними партнерами. За її словами, саме на розкол Заходу розраховує Путін, коли розширює агресію проти України.

Також необхідно пам’ятати про те, що йдеться не просто про те, щоб зараз зупинити війну Росії проти України. Йдеться про те, щоб зупинити війну в Європі загалом. Ми стали свідками цивілізаційного протистояння демократичного світу з авторитарним режимом, який намагається диктувати свої умови.

Тому, для того, щоб зупинити Путіна, треба зробити так, щоб він нарешті зрозумів – подальша агресія проти України буде занадто дорогою для нього особисто та його «гаманців»-олігархів. Досі російські олігархи та чиновники продовжують користуватися всіма благами та досягненнями демократичного світу: вони зберігають гроші в надійних європейських банках, їхні діти навчаються у престижних західних університетах, вони відпочивають на дорогих курортах.

Слід пам’ятати і про гуманітарний контекст війни, розв’язаної Росією проти України. На окупованій території знаходяться громадяни нашої країни, які виявилися заручниками окупації. Їх катують, незаконно позбавляють волі, багато людей досі залишаються в полоні та їхнє майбутнє стає ще більш невизначеним.

«Я вчора отримала величезну кількість і дзвінків, і повідомлень від родичів полонених, які просто у розпачі, вони не розуміють, що буде з їхніми рідними», – додала Олександра Матвійчук.

Загалом, коментуючи ситуацію, голова ЦГС акцентувала увагу на тому, що черговий акт агресії з боку РФ – це крок до нової ескалації ситуації, оскільки нікому не зрозуміло, у яких межах визнали т.зв. Донецьку та Луганську Республіки. «Вже зараз є дуже різні трактування [кордонів визнання Росією – ред.], які спеціально залишаючи можливість для постійного утримання і України, та міжнародних партнерів у стані напруги», – підсумувала Олександра Матвійчук.

Назад
Попередня Наступна
buttons