21.09.2020

Правозахисники направили до Гааги матеріали про злочини Росії в Криму

21 вересня 2020 року Фонд “Вільна Росія” направив Прокурору Міжнародного кримінального суду (Гаага, Нідерланди) спеціальне Звернення з проханням притягнути до відповідальності кримські і російська влада за міжнародні злочини, вчинені під час окупації Криму Росією.

Звернення підготовлено у співпраці з юридичною фірмою Global Rights Compliance і Центром громадянських свобод і засноване на результатах спеціального розслідування, в рамках якого ми провели кілька десятків глибинних інтерв’ю зі звільненими кримськими політв’язнями і їх юристами, а також проаналізували великі масиви правових документів та відкритих джерел.

У нашому розслідуванні ми задокументували злочину російської держави, вчинені в рамках системної спланованою атаки на цивільних осіб та цілі групи населення в Криму, щоб змусити їх припинити опір окупації і / або покинути півострів. Злочини проти цивільних осіб включали незаконні арешти, побиття, тортури, викрадення та інші нелюдські дії, якщо вони спричинили тяжкі фізичні і / або моральні страждання. Злочини були спрямовані, здебільшого, проти кримських татар – корінний етнічної групи, яка лише недавно повернулася до Криму після жорстокої депортації Радянським Союзом в 1944 році.

Основними актами примусу було незаконне затримання і супутнє насильство до, під час і після укладення. Більшість були заарештовані російськими та кримською владою за звинуваченням у тероризмі, але саме їх законна, проукраїнська позиція привела до їх переслідування. Крім того, судові процеси над довільно затриманими особами проводилися при повному нехтуванні їх правом на справедливий судовий розгляд. Багатьом було відмовлено в якнайшвидшому судовому розгляді, доступі до незалежних адвокатів і можливості захистити себе від арешту в залі суду.

Щоб змусити незаконно затриманих осіб зізнатися в скоєнні злочинів, які вони не скоювали, російські і кримська влада вдавалися до тортур, жорстокого і принижуючого гідність поводження, висували додаткові звинувачення, створювали ще більш нелюдські умови утримання в тюрмах, погрожували насильством стосовно родичів і відмовляли в спілкуванні з ними, здійснювали насильницькі зникнення і, як мінімум в одному випадку, інсценували страту.

До затриманих також застосовували каральну психіатрію і зміст в нелюдських умовах, включаючи i) годування неїстівної їжею або відсутність їжі взагалі; ii) сильну переповненість в’язниць; iii) відсутність води; iv) загрози нападу співкамерників; і v) додавання свинини в їжу мусульманам. Багатьом систематично відмовляли в належної медичної допомоги.

Щоб вибити зізнання у одного із затриманих, представники російської влади, включаючи ФСБ, застосовували до нього електрошок, били його залізною трубою по голові, нирках, руках і ногах, ламали пальці. Іншого били по хребту і душили пластиковим пакетом до втрати свідомості. Як мінімум, одному чоловікові погрожували сексуальним насильством і вбивством. Іншому зламали руки і вибили зуби.

Судові розгляди в основному проводилися за закритими дверима без законних на те підстав. Багато свідків були таємними не тільки для громадськості, а й для самих обвинувачених. Є також достовірні твердження, що іноді в залі були присутні представники ФСБ або інших спецслужб, які інструктували свідків про те, що їм говорити і яким чином судді повинні виносити рішення. Це додає впевненості свідченнями Арсена Джеппарова в Kyiv Post про те, що він чув від старшого лейтенанта ФСБ слова: “Я доведу усіма можливими – і неможливими – засобами, що [обвинувачений] винен – ​​навіть якщо він не винен”.

Що стосується злочинних переслідувань і порушень прав затриманих, то майже всі вони були здійснені з дискримінаційним наміром. Зокрема, громадяни ставали мішенню для переслідувань в силу їх політичних поглядів та мирного протистояння незаконну окупацію. Деякі з них ставали мішенню для нападів за етнічними або релігійними мотивами в силу їх кримськотатарського походження.

Разом зі злочинами проти людяності, в Зверненні позначені військові злочини, підсудні МКС: тортури, посягання на особисту гідність, незаконне позбавлення волі, умисне позбавлення захищаються осіб прав на справедливе і регулярне судовий розгляд, а депортація населення окупованої території і заміщення її своїм населенням.

Всі ці злочини мали на меті злочинне підприємство – видворення проукраїнських елементів і анексію Криму без опору з боку місцевого населення. Анексія включала в себе встановлення проросійських елементів, еміграцію до Криму більше 70 000 громадян РФ, незаконне нав’язування російського законодавства на окупованій території, примус багатьох кримчан до російського громадянства, привласнення власності.

В кінцевому рахунку, ми сподіваємося, що МКС проведе офіційне розслідування відносно російських і кримських посадовців середньої та високого рівня в тому числі на основі нашого Звернення. Міжнародне співтовариство розраховує, що незалежно від ситуації верховенство права буде поважатися керівництвом всіх країн, особливо постійних членів Ради Безпеки ООН. Коли цього не відбувається, міжнародне співтовариство повинне залучати їх до відповідальності. Сподіваємося, що після розслідування МКС винні будуть притягнуті до відповідальності за систематичне вчинення міжнародних злочинів.

 

Група сприяння російсько-українському правозахисному діалогу створена в рамках міжнародної платформи “Громадянська солідарність” і підтримується “Російсько-Німецьким обміном”.

Назад
Попередня Наступна
buttons