26.07.2020

У мережі запустили флешмоб на підтримку підсудного в РФ історика Юрія Дмитрієва

Центр громадянських свобод запустив флешмоб на підтримку історика, дослідника сталінських репресій Юрія Дмитрієва. Користувачі висловлюють свою підтримку політв’язню за хештегом #UkraineStandWithDmitriev.

До флешмобу вже доєдналися письменники Маркіян Камиш, Оксана Забужко, журналістка Тетяна Терен, історик Володимир В’ятрович, кінорежисери Олесь Санін та інші діячі культури.

«Юрія Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам’яті. Він багато років шукав розстрільні поховання та укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші українські генії. Це судилище відбувається на тлі спроб сфальшувати історію Сандармоху та представити похованих там жертв розстрілів НКВД жертвами Другої світової війни», – написала Забужко, назвавши суд над істориком «найганебнішим політичним процесом останніх років».

«Меморіал» визнав 64-річного історика політв’язнем. 22 липня суд оголосить вирок у справі проти Дмитрієва.

7 липня в суді прокуратура оголосила прохання про призначення голові карельського відділення товариства «Меморіал», історикові Юрію Дмитрієву покарання у вигляді 15 років колонії.

Сам Дмитрієв та його адвокати заявляють про його невинуватість, стверджуючи, що зображення дочки не були порнографічними, а робилися на прохання соціальних працівників – для звіту про розвиток дитини, яка мала проблеми зі здоров’ям. За словами історика, справа є спробою зірвати його дослідження позасудових страт у Карелії за часів Сталіна.

Група сприяння російсько-українському правозахисному діалогу створена в рамках міжнародної платформи “Громадянська солідарність” і підтримується “Російсько-Німецьким обміном”.

Назад
Попередня Наступна
buttons