15.01.2020

Верховна Рада зробила важливий крок до скасування адвокатської монополії

Правозахисний порядок денний послідовно виступає проти адвокатської монополії, починаючи із оприлюднення проекту судової реформи. На жаль, вимоги правозахисників не були почуті, і тоді у 2016 році Україна стала першою країною у світі, яка закріпила монополію недержавної корпоративної організації на надання послуг суспільству на рівні Конституції. Нагадаємо: раніше в Україні статус адвоката був необхідний тільки для участі в кримінальних процесах, водночас щодо інших судових позовів і суперечок громадянин міг запросити для захисту будь-якого фахівця у сфері права, якому він/вона довіряє представляти свої інтереси. Запровадження адвокатської монополії фактично ускладнило доступ до правосуддя для звичайних людей, а також створило безліч супутніх проблем, зокрема – зростання цін на адвокатські послуги.

Із критикою адвокатської монополії виступало безліч експертів, і нарешті, сьогодні Верховна Рада попередньо схвалила законопроект, який скасовує адвокатську монополію на представництво в судах. “За” проголосували 295 нардепів, “проти” – 6, утрималися – 75. Відповідно до законопроекту із тексту Конституції буде вилучена норма, яка дає адвокатам виключне право представляти інших людей в судах. При цьому зберігається виняткове право адвокатів захищати інших від кримінального обвинувачення.

Тепер законопроект повинен бути затверджений на наступній сесії парламенту конституційною більшістю в 300 голосів.

Ми не можемо не відзначити, що це вже третій випадок за останній місяць, коли реалізуються (або ж робляться важливі кроки до реалізації) рекомендацій Правозахисного порядку денного. Раніше у Верховній Раді були зареєстровані закони про воєнних злочинців і про суд присяжних, кампанію за прийняття яких ми також проводили кілька років.

Назад
Попередня Наступна
buttons