08.07.2019

Звернення глобальної акції #SaveOlegSentsov із нагоди дня народження в’язня сумління Олега Сенцова

13 липня буде день народження українського режисера Олега Сенцова, який минулого року отримав премію Європейського Парламенту  імені А.Д. Сахарова. Вже шостий рік він зустрічатиме його в колонії на крайній півночі Російської Федерації. Попри очевидну абсурдність звинувачень, численні вимоги міжнародних організацій, публічні звернення керівництва різних країн та потужну кампанію підтримки нічого не змінюється на краще.

 

Натомість ситуація тільки погіршується. Кількість ув’язнених за політичними мотивами громадян України в Росії та окупованому Криму перевалила за сотню. На окупованому Донбасі продовжується практика викрадення та катування людей. Всупереч Мінським домовленостям полонені на сході вже більше чотирьох років чекають на звільнення.

 

Перед цими людьми стоїть непросте завдання дожити до моменту звільнення. Хтось із них помирає в СІЗО без належного медичного лікування як 58-річний кримський татарин Едем Бекіров, хтось роками ізольований від будь-яких контактів із зовнішнім світом як донецький журналіст та письменник Станіслав Асєєв.

 

На цьому фоні зміна регламенту ПАРЄ та безумовне повернення російської делегації розв’язало руки керівництву Російської Федерації для здійснення подальших широкомасштабних репресій.

 

Ми чекаємо реальних дій від Європейського Союзу та країн-учасниць для вирішення проблеми незаконно утримуваних громадян України в Російській Федерації, окупованому Криму та на Донбасі. Ми вкотре за ці роки звертаємося до Європейського Союзу із пропозиціями здійснити наступні кроки:

 

  1. Призначити спеціального представника Європейського Союзу з питань  окупованих українських територій Криму та Донбасу. Коло повноважень і обов’язків представника має включати здійснення постійного контролю за ситуацією із порушенням прав людини на окупованих українських територіях Криму та Донбасу, та періодичне публічне звітування Раді Європейського Союзу та Європарламенту про стан справ.

 

  1. Вимагати від Російської Федерації безперешкодного доступу до окупованих українських територій Криму та Донбасу для міжнародних міжурядових організацій, зокрема, моніторингової місії ООН з прав людини, місії ОБСЄ щодо оцінювання ситуації з дотриманням прав людини у Криму, Комісара Ради Європи з прав людини, інших конвенційних та інституційних механізмів Ради Європи тощо, а також для міжнародних гуманітарних організацій, зокрема, Міжнародного комітету Червоного хреста.

 

  1. Започаткувати постійний моніторинг судових процесів над жертвами політичних переслідувань у Російській Федерації та окупованому Криму, а також  продовжувати практику участі дипломатів держав-членів Європейського Союзу в судових засіданнях, що відбуватимуться на території Російської Федерації. Організувати місії із залученням незалежних медиків до громадян України, які утримуються за політичними мотивами в Російській Федерації та окупованому Криму для контролю за умовами тримання та станом здоров’я.

 

  1. Вимагати від Російської Федерації припинення політичних переслідувань та негайного звільнення Олега Сенцова та усіх громадян України, ув’язнених за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму, військовополонених та цивільних заручників на окупованому Донбасі, а також 24 українських військовополонених моряків, а до цього часу вимагати дотримання їх прав та свобод, зокрема, свободи від катування, право на ефективний засіб правового захисту, право на справедливий суд та інших прав людини. Аналогічні вимоги ми висуваємо щодо захисту прав ув’язнених за часів України, які досі залишаються на окупованому Донбасі та які у багатьох випадках вже відбули строк свого покарання, та вимагаємо негайно передати їх Україні.

 

  1. Підтримати процес ухвалення європейського законодавства аналогічного закону Магнітського, а також прийняти національні закони, що запроваджують персональні санкції проти людей, які беруть участь у грубих порушеннях прав людини в усьому світі, зокрема, політичних переслідуваннях в Російській Федерації та на окупованій українських територіях Криму та Донбасу. Продовжувати санкції ЄС проти Російської Федерації до повної деокупації українських територій.

 

Звернення підтримали:

Центр громадянських свобод

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля

Харківська правозахисна група

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Центр досліджень правоохоронної діяльності

Центр глобалістики “Стратегія ХХІ”

Крим SOS

Zmina. Центр прав людини

Рух добровольців “Простір свободи”

Міжнародний Альянс за свободу українських політв’язнів

Фундація Регіональних Ініціатив

Ukrainas atbalsta biedrība, Latvija

ГО “Союз вимушених переселенців”

Таврійська гуманітарна платформа

ГО “Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім”

Трудовий колектив редакції газети “Кримська світлиця”

ВГО “Спілка сільських жінок України”

ГО “Спілка фермерів та приватних землевласників Зіньківщини”

Експертний центр з прав людини

ГО”Мережа відповідальних”

Херсонський Центр розвитку місцевого самоврядування

Громадський центр “Нова генерація” Херсон

Громадська організація “Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

Медійна ініціатива за права людини

Центр демократії та верховенства права

Черкаський правозахисний центр

Волонтери Черкащини

Громадська організація “Ветерани Війни “Захисники України”

MEMORIAL Deutschland e. V., Berlin

Euromaidan NRW, Köln

Громадська організація Херсонський обласний центр «Успішна жінка»

Благодійний фонд «Мистецтво життя»

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Центр правових та політичних досліджень “СІМ”

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

Корпус справедливості

ГО “Громадський захист Волині” (ГО “ГроЗа”)

Вінницька громадська організація “інформаційно-просвітницький центр “ВІСь”

ГО “Донбас СОС”

ГО Центр UA

Всеукраїнська громадська організація “Асоціація жінок України “Дія” 

Пласт – Національна Скаутська Організація України

ГО “Регіональний центр прав людини”

ГС “Освітній дім прав людини – Чернігів”

Громадська організація “Україна без тортур” 

Громадська організація “Фундація “Відкрите суспільство”

ГО «JCI Kyiv»

ГО «Школа Громадських Проектів»

ГО «Віра.Надія.Дія.»

БФ «Клуб Дивосвіт»

Назад
Попередня Наступна
buttons