03.12.2019

Які термінові кроки має зробити парламент для боротьби із безкарністю за найтяжчі злочини на окупованих Росією територіях

28  листопада  2019 року відбулося міжнародне експертне обговорення на тему “Подолання безкарності за міжнародні злочини на окупованих територіях: проблеми законодавчого регулювання” за участі народних депутатів, представників державних органів, міжнародних місій,  правозахисних організацій та жертв воєнних злочинів. 

Захід  був організований спільно Центром громадянських свобод та міжнародною організацією “Парламентарі за Глобальні Дії” за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

 

Основні пункти обговорення в ході  міжнародного експертного семінару:

  • правозахисні організації вітають виконання рекомендацій платформи “Правозахисний порядок денний” та створення у складі Генеральної прокуратури України спеціального управління з питань злочинів, вчинених під час збройного конфлікту, яке стане єдиним координаційним центром для збору, систематизація та аналізу доказів вчинення найтяжчих міжнародних злочинів в окупованих Криму та на Донбасі. Відповідно до роботи даного структурного підрозділу і буде організовуватися робота регіональних прокуратур та органів слідства.
  • Генеральна прокуратура України підтримує ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та наголошує на важливості невідкладного внесення змін до Кримінального кодексу України щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності, а також до Кримінального процесуального кодексу України щодо процедури заочного розгляду справ та проведення спеціального досудового розслідування.
  • правозахисні організації закликають до невідкладної ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, який є чи неєдиною надією для 5,5 мільйонів людей, які проживають на окупованих Росією територіях на міжнародне правосуддя. На даний час Міжнародний кримінальний суд у відповідь на разові декларації України вже розпочав попереднє вивчення ситуації, і тепер Україна має тільки обов’язки перед судом, і жодних прав, які дає повноцінне членство. 
  • жертви воєнних злочинів та правозахисні організації закликають до невідкладного ухвалення законопроекту р.н. 0892, який вносить зміни до Кримінального кодексу України та встановлює відповідальність за злочини проти людяності, а також приводить воєнні злочини у відповідність до міжнародного права. Саме цей закон надасть необхідні правові інструменти національному слідству та суду для боротьби із найтяжчими злочинами на окупованих Росією територіях.

Правозахисники та міжнародні експерти сподіваються на подальшу підтримку парламенту для вирішення на законодавчому рівні проблем, які ускладнюють боротьбу із безкарністю за найтяжчі злочини на окупованих Росією територіях.

Контакти: Марина Ліліченко, Центр громадянських свобод ccl.org.ua@ gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons