15.05.2017

В Києві обговорять сексуальне насильство та безкарність під час збройного конфлікту на Донбасі

Протягом трьох років війни в Україні загинуло щонайменше 10000 людей, ще понад 23000 отримали поранення. Близько 2 мільйонів були вимушені покинути рідний дім. На окупованій території Донбасу продовжується практика викрадення та незаконного утримання людей. За даними правозахисників після звільнення кожен другий розказує про побиття та катування. Але ще одна цифра залишається в тіні – кількість жертв сексуального насильства. Хоча ця проблема сповита завісою мовчання, вона стає звичайною практикою у незаконних місцях несвободи. Ці дії є нічим іншим як міжнародними злочинами, покарання за які передбачає Римський статут.

Платформа “Правозахисний порядок денний” під егідою Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» у партнерстві з трансмедійним міжнародним проектом ZERO IMPUNITY запрошує Вас відвідати круглий стіл на тему: “Сексуальне насильство та безкарність під час збройного конфлікту на Донбасі: табу на справедливість”. Захід відбудеться 16 травня з 11:00 до 13:00 години, за адресою вул. Богдана Хмельницького 17/52, 2-й поверх.

Участь у круглому столі беруть представники посольств та міжнародних організацій, провідні експерти, правозахисники, народні депутати, представники правоохоронних органів тощо. У програмі передбачений виступ Глорії Атіби Девіс, голови департаменту з питань гендеру та дітей в Міжнародному Кримінальному Суді (участь підтверджується).

У рамках круглого столу буде презентовано дослідження про cексуальне насилля в ході війни на Донбасі, яке кілька місяців здійснювала команда ZERO IMPUNITY, опитуючи жертв та свідків. Дане дослідження є одним із шести ексклюзивних розслідувань, які проводили незалежні журналісти у декількох країнах світу, для встановлення причин безкарності за такого роду злочини.

В Україні однією із суттєвих перешкод у встановлені справедливості є застарілий Кримінальний кодекс України. Досі у ньому не передбачено відповідальності за злочини проти людяності, а його положення щодо воєнних злочинів не в повній мірі відповідають вимогам сучасного міжнародного кримінального права.

На заході буде представлений, розроблений експертною групою платформи під керівництвом Костянтина Задої, законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення його гармонізації з положеннями міжнародного права». Він покликаний надати можливість національним правоохоронним органам здійснювати розслідування у відповідності до міжнародного гуманітарного права. У лютому 2017 року текст законопроекту був схвалений членами Міжвідомчої комісії з імплементації в Україні міжнародного гуманітарного права при Міністерстві юстиції, та допрацьований відповідно до зауважень міжнародних  організацій та органів державної влади.

На заході передбачений синхронний англійсько-українським переклад.

Для реєстрації на круглий стіл просимо звертатися до Олександри Романцової, Центр громадянських свобод,  human.rights.agenda.ua@gmail.com, тел: +38 050 34 11 377.

Довідково:

ZERO IMPUNITY –  трансмедійний проект дослідження та активізму, який має за мету покласти край безкарності за сексуальне насильство у збройних конфліктах, що відбуваються сьогодні. Вивчаючи ігри влади, відносини між різними органами та судові помилки всередині держав та міжнародних інституцій, ZERO IMPUNITY показує, чому саме сексуальне насильство так рідко засуджується.

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу,  аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів” ГО Центр “Соціальна Дія”, Євромайдан SOS. Координацію роботи платформи здійснює Центр громадянських свобод.

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» є неформальною спілкою 17 громадських правозахисних організацій та ініціатив. Учасники Коаліції об’єднали свої зусилля задля узгодженого документування порушень прав людини, допущених в ході збройного конфлікту на сході України. Коаліція зосереджується на зборі інформації про найбільш тяжкі порушення прав людини та порушення норм міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту на Сході України. Більшість учасників Коаліції – це громадські об’єднання з Луганської та Донецької областей.

Назад
Попередня Наступна
buttons