30.10.2017

У Маріуполі відбувся Правозахисний Weekend

27 та 28 жовтня у Маріуполі відбувся Правозахисний Weekend, який організувала команда Центру громадянських свобод за підтримки Фонду розвитку Маріуполя та відділу зв’язків з громадськістю Управління Патрульної поліції у місті Маріуполь.

Протягом першого дня фестивалю відбувся Квіз про права людини для старшокласників та студентів. Квіз провела правозахисниця, заступниця голови правління Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Квіз про права людини для старшокласників та студентів міста Маріуполь.

Ввечері 27 жовтня за підтримки відділу зв’язків з громадськістю Управління Патрульної поліції у місті Маріуполь експертки Центру громадянських свобод Олександра Романцова та Любов Галан (координаторка групи громадського спостереження “ОЗОН”) провели освітній тренінг щодо міжнародних стандартів забезпечення свободи мирних зібрань та кращих практик охорони громадського порядку для кандидатів у лави патрульної поліції Маріуполя.

У неділю, 28 жовтня, у креативному просторі “Вежа” відбувся Інтерактивний курс про права людини (тренерка: Олександра Романцова) та тренінг “Громадський контроль: як примусити владу хвилюватися?”, де тренерками були Марія Ясеновська, голова Харківської міської фундації “Громадська альтернатива” та Любов Галан.

Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу. Активісти ОЗОН проводили моніторинг мирних зібрань і судових засідань під час Євромайдану і надалі продовжують спостереження за перебігом розслідування і судовими засіданнями в цих справах. З початку збройного конфлікту на сході України, активісти ОЗОНу провадять моніторинг відкритих судів над обвинуваченими в «сепаратизмі» для оцінки їх відповідності стандартам справедливого судочинства.

Громадська ініціатива Євромайдан SOS є самостійною організованою групою активістів у галузі прав людини, активістів громадянського суспільства, юристів, журналістів та інших небайдужих людей різних професій, яка була створена у відповідь на незаконні дії влади, що стосуються розгону мирної акції в ніч на 30 листопада 2013 на Майдані Незалежності. Оперативне надання юридичної допомоги постраждалим учасникам Євромайдану в Києві і в інших містах країни, а також збір та аналіз інформації для захисту мирних учасників протесту і забезпечення проміжної оцінки розвитку ситуації стало метою діяльності громадської ініціативи Євромайдан SOS. На даний момент факти, які були записані в рамках Ініціативи під час подій на Майдані, стали основою для звернення до Міжнародного кримінального суду за оцінкою злочинних дій уряду під час мирної акції протесту на Майдані. Тепер волонтери ініціативи займаються в документуванням порушень прав людини в Криму і військових злочинів на сході України.

Назад
Попередня Наступна
buttons