18.10.2017

У Києві продовжується протест прихильників “Великої політичної реформи”

Сьогодні в урядовому кварталі, біля будівлі Верховної Ради України зібралося зібрання, учасники якого вимагали зміну виборчої системи в Україні, створення Антикорупційного суду та обмеження депутатської недоторканності. Кілька тисяч людей від ранку вимагали депутатів пристати на їхні вимоги, але через закінчення сесійного дня та ймовірне перенесення голосування на 19 жовтня – протестувальники не залишають вулицю Грушевського і планують залишатися там до моменту виконання вимог.

Поверхнева перевірка.
ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Спостерігачі ГГС “ОЗОН”здійснювали сьогодні моніторинг  цього зібрання та вже зібрали декілька проміжних висновків.

По-перше, варто відзначити, що до охорони громадського порядку на час проведення зібрання залучено декілька тисяч поліцейських та військовослужбовців Національної Гвардії України.

Нові спеціальні жилети НГУ із зазначенням гербу міста.
ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Також обмежено рух автомобілів на усіх під’їздах до урядового кварталу. На вулицях Садовій, Шовковичній, перетинах Шовковичної та Грушевського, Садової та Грушевського, Конституційній площі було встановлено рамки металошукачів, а по цьому периметру – і металеві загородження. До усіх учасників зібрання поліцією було здійснено поверхневу перевірку. Варто зазначити, що остання відбулася без значних порушень. Тим не менше, спостерігачів тривожить використання українськими правоохоронцями застосування для обмеження доволі невеликого периметру  такої кількості металевих загороджень, не залишаючи для протестувальників так званих “шляхів відходу”, які дозволяють у разі виникнення паніки чи надзвичайної ситуації швидко покинути територію зібрання та уникнути масової тисняви.

Біля головного входу у ВРУ.
ФОТО: ГГС “ОЗОН”

По-друге, спостерігачі ОЗОН зауважили високий рівень конфліктності під час проведення зібрання, яка переросла у велику кількість словесних перепалок та конфліктів між учасниками зібрання й поліцією. Попри роботу на зібранні учасників груп превентивної комунікації (одягнених у цивільний одяг та спеціальні жилети “Антиконфліктна група”), деякі з них переросли у силове протистояння.

Анти-конфліктна група біля кордону з учасників протесту.
ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Близько 16 години біля рамок металошукачів на перетині вулиць Садової та Грушевського почався силовий конфлікт між учасниками та правоохоронцями. Не обійшлося і без провокацій з обох сторін. Також саме непропорційне застосування сили та спецзасобів одним із поліцейських ППОП ГУНП м.Києва (останній кілька разів під час штовханини вдарив учасника зібрання гумовим кийком по голові) спровокувало насилля з боку учасників, які намагалися витягнути з оточення останнього, щоб дізнатися номер жетона. Крім того, спостерігачі відзначили непропорційне використання перцевих балончиків, вміст яких розпилювався прямо в обличчя учасників, які почали штовханину з поліцейськими.

Учасник зібрання кричить до поліцейського. Останній мовчить.
ФОТО: ГГС “ОЗОН”

 

Розприскування вмісту балончика в обличчя протестувальників.
ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Зараз учасники досі знаходяться на вулиці Грушевського, де вже були розміщені намети на проїжджій частині.

 

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

 

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

 

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Група громадського спостереження “ОЗОН”- є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів під час проведення мирних зібрань, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем – пріоритетні завдання ОЗОНу. Громадські спостерігачі є незалежною стороною, вони завжди залишаються поза межами процесу. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН www.facebook.com/OZON.monitoring

Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com

 

Назад
Попередня Наступна
buttons