20.01.2020

ЦГС проведе прес-конференцію «Закон про воєнних злочинців: прийняти – не можна зволікати»

4 лютого, 14:30, Український кризовий медіа-центр,  вул. Хрещатик, 2

Контактна особа: Сергій, Центр громадянських свобод, ccl.org.ua@gmail.com, +38 068 715 02 96

 

На шостому році війни в Україні досі норма права не відповідає нормі життя. Ми говоримо про те, в Кримінальному кодексі України не передбачена відповідальність за злочини проти людяності, а перелік воєнних злочинів виписаний частково. 

 

Для вирішення законодавчих недоліків Правозахисний порядок денний* зібрав найкращих українських науковців, іноземних експертів та правозахисників, які спільно розробили законопроект, яким забезпечується повнота криміналізації “основних злочинів” за міжнародним правом – геноцид, агресія, злочини проти людяності і воєнні злочини, а також виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання безкарності у цих злочинах.

 

Наразі на опрацюванні у ВРУ перебуває проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права», зареєстрований наприкінці грудня 2019 року за номером 2689. Цей законопроект є результатом роботи з вдосконалення проекту Закону України про воєнних злочинців, що був прийнятий Верховною Радою України у першому читанні минулого року, з врахуванням зауважень та пропозицій, що надійшли від практиків, науковців і міжнародних експертів. 

 

А це означає, що у тих, хто пройшов через пекло полону і воєнні злочини, є надія на справедливе правосуддя.

 

На прес-конференції правозахисники, автори законопроекту та представники Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності розкажуть про те, чим є закон про воєнних злочинців, кого він захистить і чи допоможе він залучити до відповідальності тих, хто розраховує уникнути покарання завдяки амністії.


*Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр прав людини ZMINA, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS та інші. Координацію роботи платформи здійснює Центр громадянських свобод. Контакти для зв’язку: human.rights.agenda.ua@gmail.com

 

💬 Спікери:

– Денис Монастирський – Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності

– Олександра Матвійчук – Голова Центру громадянських свобод

– Антон Кориневич – постійний представник  Президента України в АР Крим

–  Вікторія Мозгова – експертка Українського інституту майбутнього

– Костянтин Задоя – доцент кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка

– Олександр Грищенко – колишній полонений ОРДЛО

Назад
Попередня Наступна
buttons