30.05.2015

СУД – НЕ ТІЛЬКИ СУДДІ! «БУДЬ В ТРЕНДІ. РОБИ СУД FRIENDLY»

Група громадського спостереження «ОЗОН» провела кампанію моніторингу суддів, у рамках якої перевірила організацію роботи судів у 10 різних областях України. Так, волонтери завітали до 9 судів Одеської області (усі розташовані в місті Одеса), 8 судів міста Києва, 5 судів міста Львова, 5 судів Сумської області, 3 суди з Дніпропетровської та по 1 суду в Луганської, Полтавської, Черкаської, харківської та Хмельницької областях. Серед 35 судів було досліджено 29 судів загальних та 6 спеціалізованих (3 адміністративних та 3 господарських судів; тобто 32 суди першої інстанції та 3 апеляційних).

«Ідея проведення такої кампанії виникла давно. «ОЗОН» розпочав моніторинг дотримання права на справедливий суд із перших судових засідань над євромайданівцями і продовжує робити це і по сьогодні, відстежуючи хід засідань над обвинуваченими у скоєні злочинів під час Євромайдану. Ми побачили, що часто самі будівлі, адміністративні працівники, охорона та інформаційні ресурси суду перебувають в такому стані, що важко навіть говорити про належне здійснення правосуддя, – підкреслила координатор групи громадського контролю «ОЗОН» Валерія РИБАК.

Тому волонтери групи громадського спостереження «ОЗОН» вирішили перевірити наскільки дружнім є суд як установа для звичайних громадян України. Під час проведення спостереження волонтерами також зверталася увага на зовнішній вигляд та розміщення будівлі суду.

«Було виявлено, що приміщень суддів з належними вимогам ДБН (мова йде про державні будівельні норми) в Україні майже немає. Чи не єдиними виключеннями є Апеляційний суд міста Києва та Вищий господарський суд України» – повідомила координатор кампанії з моніторингу суддів «Суд – не тільки судді!» Олександра КУПЧЕНКО.

«Протягом першого місяця після моніторингу було зроблено перші кроки для покращення ситуації з доступом до приміщень судів, їх інформативності, а саме вивішена табличка з адресою суду, графіком роботи. Налагоджено роботу з мало мобільними групами населення: встановлено поручні до пандусів, призначено відповідальних осіб за допомогу. Також підключилися інші громадські організації, наприклад Регіональним центром комунікації громадськості з судами проведено зустріч з головами апаратів сумських судів як налагодити подальшу роботу з мало мобільними групами населення. Для мене це була несподіванкою як швидко відреагували суди та сподіваюсь, що коли ми прийдемо наступного разу до суду побачимо ще більше результатів» – поділилася своїми враженнями від проведення моніторингу Олена НАЗАРЕНКО, активістка із м. Суми.

Майже 40 % відсотків судів, що відвідали наші активісти не мали адресної таблички. Отже, навіть знайти суд вже складно.

Разом з цим, в ході спостереження було виявлено, що суди України працюють з різним графіком роботи. Робочий час у досліджених судах збігається лише у кожному п’ятому або 19% випадків. Наприклад, деякі суди починають свою роботу о 8 год., а інші о 9 год. Обідня перерва в окремих судах з 12 год. до 13 год., у інших з 13 год. до 13:45 або 14:00. Робочий час суди закінчують також по різному: 16:00, 17:00, 17:15, 18:00, 18:15 тощо.

Це насправді проблема, що суди в Україні не працюють з однаковим часом роботи, не мають уніфікований час обідніх перерв. Але найбільше обурення викликає встановлення в окремих канцеляріях судів різноманітних графіків «прийняття» або неприймання вхідної документації. Так складностей в отриманні інформації про прийом позовної заяви не вдалось отримати в 29% судах, розповідають адвокати та представники постраждалих по різних епізодах Євромайдану, Ксенія ПРОКОНОВА (координатор в OdesSOS) та Сергій ЯРОШЕНКО (юридичний радник Transparency International).

Окрім цього, в результаті моніторингу було виявлено, що:
– у 15% випадків в приміщенні суду відсутня інформація про години роботи;
– у 29% відсутні години роботи канцелярії;- у 29% судів наявні складнощі з отриманням інформації про прийом позовної заяви;
– у 51% судів відсутній графік роботи канцелярії на сайті суду.
– камери спостереження наявні лише у 43% судів;
– ліфти наявні лише у 9% судів;
– камери схову є у 6% судів;
– у 10 з 35 судів канцелярії розміщені вище 1 поверху;
– лише у 44% судів наявні пандуси;
– мережа wi-fi працює у 8%;
– окремі кімнати для адвокатів відсутні у 79% судів;
– у 7% судів відсутня можливість користування туалетом;
– у 36% судів немає особи відповідальної за спілкування з відвідувачами;
– у 75% судів працівники суду не мають бейджів;
– у 16% судів працівники канцелярії поводяться вкрай непривітно.

Відео з прес-брифінгу групи громадського спостереження «ОЗОН» можна переглянути за посиланням:

Ці та інші отримані в ході моніторингу факти організації українських судів були оформлені групою «ОЗОН» у форматі офіційних звернень до Державної судової адміністрації України, її територіальних управлінь, голів та керівників суддів. Таким чином, група громадських активістів очікує максимального сприяння з боку органів судової влади у процесах усунення описаних недоліків в найкоротший строк.

РЕЗУЛЬТАТИ КАМПАНІЇ З МОНІТОРИНГУ СУДІВ ЛАКОНІЧНО ПРЕДСТАВЛЕНІ У ЗВІТІ «СУД – НЕ ТІЛЬКИ СУДДІ! БУДЬ В ТРЕНДІ. РОБИ СУД FRIENDLY», ЯКИЙ ДОСТУПНИЙ ЗА ПОСИЛАННЯМ.

Контакти групи громадського спостереження «ОЗОН»:
https://www.facebook.com/OZON.monitoring
ozon.monitoring@gmail.com

За додатковою інформацією прохання звертатись до Марії Іваник +380507058672, old.ccl.org.ua@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons