25.02.2020

Суд частково задовольнив скаргу казахстанської опозиційної активістки Ахметової і призупинив процес екстрадиції

Нагадаємо, раніше наш Центр підписав спільну заяву українських правозахисних організацій щодо ситуації з відмовою у видачі статусу біженця Жанарі Ахметовій, казахстанській опозиційній активістці, яка була змушена рятуватися від політичного переслідування.

Державна міграційна служба вже неодноразово виносила рішення, згідно з яким в справі Ахметової немає політичного переслідування. Дані рішення піддавалися обгрунтованій критиці з боку українських і міжнародних правозахисних організацій.
Важливо відзначити, що спецслужби Казахстану звернулися з екстрадіційним запитом до України. Таким чином, в разі, якщо міграційна служба не видасть статус біженця, Ахметова буде відправлена ​​в Казахстан, де їй загрожують катування та політично вмотивована кримінальна справа.

Сьогодні Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв рішення задовольнити апеляційну скаргу Жанари Ахметової частково, скасувати рішення Державної міграційної служби України про відмову у наданні Жанарі Ахметовій статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, та зобов’язати Державну міграційну службу України повторно розглянути її справу про отримання статусу шукача притулку.

Таким чином, органи міграційної служби зобов’язані повторно вивчити усі доводи, які свідчать про наявність підстав для надання Жанарі Ахметовій статусу біженця, та ухвалити відповідне рішення.Дане рішення говорить про те, що Ахметова залишається під проміжним захистом, як людина, яка знаходиться в процедурі отримання статусу біженця.

У той же час, ряд правозахисних організацій неодноразово критикували міграційну службу України та систему видачі статусу біженця, через фактично замкнене коло при розгляді справ. Міграційна служба в більш ніж 90% випадків видає відмови в наданні відповідного статусу, суди у понад третині випадків визнають дані відмови незаконними, однак перенаправляють справу назад в міграційну службу, де знову друкується ідентичний відмова і процедура може повторюватися роками.Центр Громадянських Свобод виступає з підтримкою в справі Жанари Ахметової і вимагає від міграційної служби України припинення штучного затягування справ і дотримання міжнародних договорів в частині надання статусу біженця.

Назад
Попередня Наступна
buttons