05.02.2018

Спостерігачі про акцію “Свободу архітекторам”

У суботу, 3 лютого, в Києві (Пейзажна алея) відбулося мирне зібрання для підтримки Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка. Акція була публічно анонсована напередодні у соціальних мережах. Зокрема, у описі акції організатори зазначили про те, що закликають “підтримати архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка, яких звинувачують у спробі підпалу нелегального МАФу самовільно збудованого на території Національного музею історії України […] Мета акції: привернути увагу до проблеми, заявити що архітектори не злочинці та підтримати незаконно арештованих хлопців.”

На акції присутніми були 2 спостерігачів групи громадського спостереження “ОЗОН”. Через змішання двох груп – учасників акції та прихожан – складно назвати точну кількість осіб, які відвідали мирне зібрання на підтримку архітекторів. Середня цифра за підрахунками спостерігачів сягає близько 200 людей.

Серед плакатів спостерігачі зафіксували наступні:

Говорить Київ

Культурний фундамент не плавиться!

РПЦ=ФСБ

Stop МАФи!

Підпал якого не було

За Київ без москосковської зарази.

Молимося за відновлення історичного центру Києва

Гасла:

Геть ФСБ!

Разом і до кінця!

Слава Україні!

Слава нації!

Контр-зібрання було відсутнім. Але на місці проведення акції були присутніми прихожани, які прийшли на службу (близько 200 осіб).

На місці знаходилося близько 200 працівників поліції та військовослужбовців національної гвардії України. Спостерігачі зафіксували також присутність груп превентивної комунікації ГУНП у м. Києві.

Мали місце незначні словесні перепалки між присутніми.

Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу.

Назад
Попередня Наступна
buttons