15.04.2016

Ратифікація Римського Статуту як один з кроків на шляху до євроінтеграції

Народні депутати розпочали ініціативу збору підписів під законопроектом щодо внесення змін до проекту Конституції України №3524 від 25.11.2015 р. з тим, щоб скасувати норму про відкладення ратифікації Римського Статуту. Про це сьогодні заявили у Верховній Раді України народні депутати, члени міжфракційного об’єднання ЄвроОптимісти​ та правозахисні організації платформи “Правозахисний Порядок Денний”​, серед яких Amnesty International в Україні​ та Євромайдан SOS​.

«Призначення віце-прем’єра з європейської інтеграції – хороша нагода нагадати парламенту та президенту, що ратифікація Римського Статуту є зобов’язанням України в рамках Угоди про Асоціацію.
Проголосований проект Конституції в першому читанні (щодо правосуддя), на жаль, відкладає можливість України стати повноправним учасником Міжнародного Кримінального Суду. Автори закону досі не представили публічно аргументи, ЧОМУ пішли на таке відтермінування.
Визнання юрисдикції Суду дозволить нашій державі притягнути до відповідальності через Міжнародний суд винних за злочини проти людяності на Майдані та воєнні злочини на Донбасі.
Сьогодні в парламенті разом з Євромайдан SOS та Amnesty International презентуємо карту підтримки громадян України ратифікації Римського Статуту.» – сказала Світлана Заліщук, народний депутат, член фракції «Блок Петра Порошенка» та міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти».

Олена Сотник, народний депутат політичної фракції «Об’єднання «Самопоміч» та міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» наголосила, що ратифікувавши Римський Статут та приєднавшись до Міжнародного Кримінального Суду, Україна виконає свої міжнародні зобов’язання з прав людини та зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Є два шляхи до того, щоб виконати дане зобов’язання. Перший – внести зміни до діючої Конституції України, а саме додати одне речення до статті 124 про те, що Україна визнає юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду. Другий – внести зміни до проекту закону «Про внесення змін до Конституції (щодо правосуддя)» №3524 від 25.11.2015 року та скасувати відкладення ратифікації на три роки.

12439368_364212320369737_3976154383315286225_n

Нагадаємо, минулого року у Верховній Раді України вже був зареєстрований законопроект №1788 від 16 січня 2015 року «Про внесення змін до Конституції України (щодо ратифікації Римського Статуту)», однак, проект протягом 2015 року так жодного разу і не був розглянутий в Парламенті та 10 грудня 2015 р. відхилений Комітетом з питань правової політики і правосуддя.

«У ці дні минає два роки з моменту початку збройного конфлікту на сході України. Amnesty International продовжує фіксувати безкарність за вчинення воєнних злочинів та інших порушень міжнародного гуманітарного права обома сторонами конфлікту: катування, жорстоке поводження з полоненими, позасудові страти, невибіркові обстріли, внаслідок яких загинула значна кількість цивільних.
Необґрунтовані страхи та нерозуміння суті Міжнародного Кримінального Суду окремими політиками не може бути підставою для зволікання з ратифікацією Римського статуту. Той, хто закликає до відтермінування – фактично сприяє поширенню безкарності за воєнні злочини.» – заявила Оксана Покальчук, представниця Amnesty International в Україні

«Україна вже подала дві декларації про визнання юрисдикції Міжнародного Кримінального Суду на своїй території, однак досі не ратифікувала Римський Статут. А це значить, що зараз ми не маємо повноцінних прав як держава-член МКС. Ми не можемо вимагати в суду розгляду злочинів, не можемо делегувати туди своїх представників та суддів, не можемо голосувати в асамблеї країн-учасниць, вимагати визнання злочинів агресії, не маємо інших прав.

Ратифікувати Римський Статут – це сказати “ні безкарності”. Це подати чіткий сигнал у світ, що нам насправді немає чого приховувати і ми прагнемо верховенства права та правосуддя. Є ряд умов Угоди про Асоціацію, для виконання яких потрібні тривалі процеси та зміни, а саме цю умову виконати просто – внести всього одне речення до Конституції та ратифікувати Римський Статут без жодних зволікань! Ми не розуміємо, чому досі цього не було зроблено.» – зазначила Ірина Думич, правозахисниця Євромайдан SOS.

Варто зауважити, що ратифікація Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду передбачена у статті 8 Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, а відтак, є міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Довідково:
Римський статут Міжнародного Кримінального Суду, установчий документ цього органу, був підписаний Україною ще у 2000 році. Наступного року Конституційний Суд України дійшов висновку, що деякі положення Статуту не узгоджуються з статтею 124 Конституції України, а тому приєднання України до цього Статуту відповідно можливе лише після внесення до неї відповідних змін.
Верховна Рада України подала вже дві декларації щодо визнання юрисдикції Міжнародного Кримінального Суду (МКС), які обмежені в часі.
З огляду на це Україна досі не є повноцінним членом Міжнародного Кримінального Суду та юрисдикція суду не поширюється на злочини, що мають місце протягом останнього періоду та можуть відбуватися в майбутньому.

Відеозапис брифінгу «Відтермінування ратифікації Римського Статуту: як уникнути?»: https://www.youtube.com/watch?v=gt4hnmRSx0A&app=desktop

Із додатковими питаннями, прохання звертатись до Марії Іваник: +38 (050) 705 86 72, e-mail: ccl.org.ua@gmail.com, або до Марії Гур’євої: +38 (067) 328 1038, e-mail: m.guryeva@amnesty.org.ua

Назад
Попередня Наступна
buttons