05.07.2016

Презентація звіту «Півострів страху: хроніки окупації і порушення прав людини в Криму» на Парламентській асамблеї ОСБЄ

У рамках ХХV-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у м.Тбілісі (Грузія) 2 липня 2016 року було проведено захід «Порушення прав людини та фундаментальних свобод в Криму», організований делегацією України у ПА ОБСЄ та Світового конгресу українців. Захід став гарною нагодою звернутися до парламентаріїв країн, що входять в ПА ОБСЄ з метою ознайомлення з ситуацією з порушенням прав людини, що виникла в АР Крим та місті Севастополь після їх незаконної окупації Російською Федерацією, що стало прикладом безпрецедентного порушення міжнародного права в сучасній історії.

Модератором заходу виступив народний депутат України, Голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ Артур Герасимов.

Перед присутніми виступили також президент Світового конгресу українців Евген Чолій, народний депутат України, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та координатор моніторингу порушень прав людини в Криму та на сході України «Центру Громадянських Свобод» Олександра Романцова.

Евгеній Чолій у своєму виступі зазначив, що Російська Федерація вже понад два роки системно порушує права людини і основні свободи жителів півострова, заперечуючи релігійні свободи, обмежуючи свободу слова і доступ до інформації та проводячи репресії, спрямовані проти кримських татар і українців. Наявність цих порушень підтверджується такими міжнародними організаціями, як ОБСЄ, ООН і Ради Європи.

Детальній розповіді про політичні та кримінальні методи порушення прав і свобод кримськотатарського народу присвятив свій виступ Рефат Чубаров. Він презентував публікації, присвячені кримчанам, що були затримані, арештовані або зниклі безвісті за участі окупаційної влади Криму.

Друге видання книги «Крим – півострів страху», в якій українські правозахисні неурядові організації детально описали кожну історію тих кримчан, що за останні два з невеликим роки окупації Криму відчули на своєму власному досвіді методи роботи державної машини РФ, було представлено Олександрою Романцовою.

У процесі проведення заходу іноземні парламентарії мали змогу поставити організаторам запитання, присвячені окупованому Криму та порушенням прав кримськотатарського і українського народів.

Із текстом звіту «Півострів страху: хроніки окупації і порушення прав людини в Криму» можна ознайомитись:

Російською:

http://ccl.org.ua/ru/news/poluostov-straha-hronyka-okkupatsyy-y-narushenyya-prav-cheloveka-v-kryimu/

Англійською:

http://ccl.org.ua/en/news/the-peninsula-of-fear-chronicle-of-occupattion-and-violation-of-human-rights-in-crimea/

За додатковою інформацією прохання звертатись до Марії Іваник: +380507058672, ccl.org.ua@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons