24.02.2016

Презентація аналізу проекту змін до Конституції в частині правосуддя перед предствниками посольств та міжнародних організацій

12 лютого 2016 року експерти  коаліції «Правозахисний порядок денний» провели зустріч з представника посольств і міжнародних організацій та презентували аналіз проекту змін до Конституції в частині правосуддя.

Зокрема, говорили про такі недоліки проекту змін:

  • Відтермінування ратифікації Римського Статуту, що протягом наступних трьох років тягне  невизнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду. Так само неможливість визнання юрисдикції судів, що будуть створені в майбутньому.
  • Обмежену можливість подання конституційної скарги.
  • Обмеження права на правову допомогу через встановлення монополії адвокатури
  • Відсутність реформи прокуратури, а лише позбавлення її окремих повноважень
  • Відсутність чіткої процедури та об’єктивних підстав для зміни суддівського корпусу, що призводить до політичної залежності суддів.

Міжнародній спільноті було презентовано Позиційний документ правозахисників щодо проведення конституційної реформи в частині правосуддя, де було надано детальну інформацію про небезпеки, які містять у собі згадані недоліки та надано рекомендацію про механізми їх уникнення.

Позицію правозахисників презентували:

Аркадій Бущенко – правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, Володимир Яворський – правозахисник, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини, Олександра Матвійчук – голова правління Центру Громадянських Свобод, координатор Євромайдан SOS та модератор – Тетяна Печончик – голова правління Центру інформації про права людини.

Назад
Попередня Наступна
buttons