26.01.2015

ПРЕС-БРИФІНГ «СПРАВА САВЧЕНКО: ПРАВОЗАХИСТ ПРОТИ ДИКТАТУРИ»

Як можуть правозахисні організації допомогти Надії Савченко? Чого українські правозахисники змогли досягти у боротьбі з путінським режимом? Чому так важливо донести інформацію про українських політичних в’язнів до західної суспільної думки? На ці питання українські правозахисники давали відповідь під час прес-брифінгу.

Фундація «Відкритий Діалог», Група громадського спостереження «ОЗОН» і Жіночий консорціум України провели 26 січня прес-брифінг в Українському кризовому медіа-центрі. Представники усіх трьох організацій були у Росії зі спостережними місіями у справі Савченко. Про свої досягнення та методи боротьби з диктатурою вони розповіли на зустрічі із журналістами.
– Група громадського спостереження «ОЗОН» працює спільно з «Відкритим Діалогом» для підтримки Надії Савченко та інших незаконно утримуваних громадян України у РФ. Маючи досвід моніторингу судових процесів щодо учасників подій Євромайдану та порушників їх прав, «ОЗОН» використовував свої навички і в Російській Федерації. Окрім спільних візитів та написання звернень і запитів до держорганів та установ РФ, ми звертали увагу на перебіг судового процесу. Хоч в Україні та Росії законодавство різне, спільними мають бути загальноприйняті правила, що гарантують право на справедливе судочинство. На жаль, справа Надії Савченко – це кричущий приклад порушення основоположних прав людини, – прокоментувала координатор Групи громадського спостереження «ОЗОН» Валерія Рибак.
Євгенія Сльозка із Жіночого консорціуму України, модератор англомовної сторінки Надії Савченко у мережі Facebook ,розповіла про складнощі донесення інформації про політув’язнену західній аудиторії: – За кордон проникає досить невелика частка інформації. Більша частина – це повідомлення, трансльовані машиною російської пропаганди. Завдяки англомовній сторінці, присвяченій Надії Савченко, вдалося залучити людей до участі в акціях – це найбільші досягнення. Сподіваюся, це допомагає подолати інформаційну блокаду.
– Наші спостережні місії не дозволили Росії чинити суд за замкненими дверима. Ми весь час інформували світову спільноту про перебіг справи і не давали європейським ЗМІ та політикам забувати про справу Савченко. Тепер, коли вона із солдата перетворилася на депутата і політика європейського рівня, Росія не може так просто розквитатися, як вона це робить, наприклад із полоненими кримчанами. Кожен депутатський запит, кожен лист західних політиків, адресований Російській Генеральній Прокуратурі, – це крапля, що точить камінь російського свавілля, – сказав Петро Охотін, політичний радник Фундації «Відкритий Діалог».
«Відкритий Діалог» презентував оновлений звіт, присвячений справі політув’язненої. У ньому експерти фундації навели докази того, що справа проти Савченко є повністю сфабрикованою і політично вмотивованою. Фундація розповіла також про найактуальніші приклади участі європейських політиків. Так, Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні запевнила, що в разі потреби ЄС знову вимагатиме звільнення Савченко та Сенцова. Про це вона повідомила польському євродепутатові Аґнєшці Козловській-Раєвич у відповіді на депутатський запит, ініційований Фундацією. Також за сприяння «Відкритого Діалогу» Італійська Ліга з прав людини звернулася до Президента Італії Джорджо Наполітано, міністра закордонних справ Паоло Джентілоні та інших італійських діячів із запитанням щодо того, які ініціативи та заходи було вжито ними з метою досягнення від влади Російської Федерації повернення особистої свободи пані Надії Савченко та виправлення правопорушень.

У разі додаткових питань, звертайтеся, будь ласка:
Фундація «Відкритий Діалог»
Прес-секретар Вікторія Жуган
+380639957557, viktoriia.zhuhan@odfoundation.eu

Жіночий консорціум України
Модератор англомовної сторінки Надії Савченко у мережі Facebook Євгенія Сльозка
+380674072440, yslozka@gmail.com

ГО «Центр Громадянських Свобод»
Група громадського спостереження «ОЗОН»
Координатор Валерія Рибак
+380504112047, valeriia.rybak@gmail.com

###
Фундація «Відкритий Діалог» створена з ініціативи Людмили Козловської (нині – Президент Фундації ) в 2009 р. у Польщі. Фундація була заснована спираючись на досвід і контакти, отримані в період Помаранчевої революції в Україні в 2004 і наступні роки в рамках діяльності та міжнародного співробітництва українських студентських організацій і громадських рухів. Крім наглядової і аналітичної діяльності, Фундація активно співпрацює з депутатами, які займаються питаннями міжнародних відносин, захисту прав людини і відносин з країнами СНД з метою підтримки процесів демократизації та лібералізації внутрішньої політики на пострадянському просторі. До найважливіших напрямків діяльності Фундації відносяться також програми підтримки ув’язнених та політичних біженців. Особлива увага Фундації зосереджена на найбільших країнах Співдружності Незалежних Держав: Росії, Україні та Казахстані. Фундація має постійні представництва у Києві та Брюсселі, а також представників у Парижі, Празі та Римі.

Жіночий консорціум України – це громадська організація, яка здійснює координуючу роль в проведенні адвокаційних, навчальних та просвітницьких ініціатив, спрямованих на попередження насильства над жінками та дітьми, зокрема, домашнього; подолання торгівлі людьми та просування рівних прав і можливостей жінок. На сьогодні членами Жіночого консорціуму є 32 громадські організації з усіх областей України. Це місцеві та регіональні незалежні організації, які працюють над вирішенням таких пріоритетних питань: домашнє насильство та насильство над дітьми; торгівля людьми, зокрема жінками та дітьми; рівний доступ жінок до прийняття рішень; ґендерні стереотипи. Жіночий консорціум України – це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні. Головною метою є вирішення актуальних проблем у сфері ґендерної рівності та реалізації прав дитини, через адвокатування та ефективну співпрацю з державними та недержавними організаціями, а також широке залучення місцевих громад та інституцій.

Група громадського спостереження «ОЗОН» – добровільне об’єднання активних громадян – передусім, громадських активістів, юристів, журналістів, які усвідомлюють важливість якісного громадського контролю за державними органами, а також за ключовими процесами, які відбуваються на лінії зіткнення суспільства та держави або людини та держави, зокрема, за мирними зібраннями, судовими процесами. Учасники «ОЗОН» здійснюють об’єктивний, неупереджений моніторинг мирних зібрань у різних областях України, фіксують їх перебіг та системні порушення як національного законодавства, так і міжнародних стандартів, а в підсумку – виносять рекомендації з метою усунення системних проблем.Більше інформації тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons