26.08.2015

Правозахисник Олег Мартиненко: «Корупція в поліції починається із першої чашки безкоштовної кави»

«Конкурсний відбір на усі посади Національної поліції є однією із найважливіших антикорупційних засад, що дозволить зробити якісний перехід до сервісної системи правоохоронних органів».

Про це заявив Олег Мартиненко, правозахисник, експерт з реформування МВС, координатор групи реформи поліції платформи «Правозахисний порядок денний», аналітик УГСПЛ під час презентації Порядку проведення конкурсу на службу до Національної поліції України, який розробили правозахисники та експерти Національної громадської платформи «Реформуємо МВС». Ще 2 тижні тому він був відправлений керівництву МВС, на жаль, відповіді дотепер немає. Даний Порядок дозволить максимально прозоро відбирати кандидатів на різноманітні посади в поліцію, зокрема, на ключові. На даний час керівники Поліції в Києві, Одесі та Львові призначалися безпосередно міністром МВС Арсеном Аваковим, а заступники – за його погодженням. Відповідно, про прозорість відбору та відсутність корупції говорити дуже важко. Адже нікому не є зрозумілим те, за якими критеріями йдуть призначення.

Експерти запропонували проводити відкритий конкурс у 5 етапів:
1. 1. Оголошення конкурсу, який повинен тривати від 10 до 30 днів.

2. 2. Прийняття та розгляд документів для участі.

3. 3. Перевірка кандидата: спеціальна, фізичного та психічного здоров’я, психологічне вивчення.

4. 4. Іспит і співбесіда.

5. 5. Прийняття рішення.

CNVWq3NU8AAk6om CNVWrwIUwAAOTZ8

На заяви про необхідність конкурсного відбору до Національної поліції часто лунають відповіді, що, мовляв, у нас війна, немає часу на конкурс, а відбір та призначення повинні відбуватись дуже швидко. Проте, як показує практика багатьох європейських країн, зокрема, Боснії та Герцеговини, на оцінювання одного кандидата потрібно не більше семи годин.

На думку розробників, ця процедура є найважливішою антикорупційною процедурою для створення Національної поліції та запорукою ефективності її діяльності.

Довідка
Платформа «Правозахисний порядок денний» – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Будинок прав людини в Києві, Центр «Соціальна Дія», Проект «Без кордонів», Євромайдан SOS.

За додатковою інформацією прохання звертатись до Марії Іваник +380507058672, ccl.org.ua@gmail.com

 

Назад
Попередня Наступна
buttons