10.04.2015

ОЗОНІВЦІ СТАЛИ ЖИВИМИ КНИГАМИ НА XIІ МІЖНАРОДНОМУ ФЕСТИВАЛІ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ DOCUDAYS UA

Права людини – це настільки об’ємний інститут, що говорити і читати про них можна в самих різних форматах. XIІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA подарував усім бажаючим чудову можливість почитати #живі_книги! Про громадський контроль, як #жгти_контролем і цим захищати свободу мирних зібрань та право на справедливе судочинство можна було розпитати у громадського спостерігача «ОЗОН», Тараса Мірошниченка 21-26 березня 2015 року.

Ось як він «відзвітувався» про свій перший день у #жива_бібліотека:

«Ну що ж, звітую. Прибув до Будинку кіно (вул.Саксаганського, 6) на 12 годину і не помітив як пролетіли чотири з гаком години)

За це час мене встигли “почитати” четверо читачів, а я сам встиг поспілкуватись з трьома іншими живими книгами. Враження просто чудові, планую бути там і завтра. Дякую Aleksandra Nazarova за запрошення.

ПС. Приходьте усі! Вхід вільний, а я обіцяю відповісти на всі ваші питання)».

Читачів цікавило як можна здійснювати громадські спотереження мирних зібрань та судових процесів, які результати цього. Що ж коротко розповімо і тут) Ви можете пройти спеціальне навчання, набір проводиться постійно за допомогою анкетування http://bit.ly/1bIlVUl коли набирається достатня кількість людей ми проводимо інформаційні зустрічі. Потім пробне спостереження, а далі вже багато чого, адже порушень цих прав людини багато, тож і роботи у громадян.

Результати?  Аналізуємо, узагальнюємо, виокремлюємо проблеми та працюємо над їх вирішеннями. Спочатку звіти, ось ознайомтесь за посиланням http://old.ccl.org.ua/rezultati-sposterezhen/ Потім робота з органами влади за допомогою звернень і запитів, зустрічей на пресконференціях і круглих столах. Зміни відбуваються повільно, але відбуваються, влада змушена відповідати запитам свого народу. Тож, наприклад є ефект попередження правопорушень, коли міліція, працівники суду, судді, учасники мирних зібрань, судових засідань бачать жовті жилети, знають, що люди фіксують те, що відбуваються, поводяться більш коректно, ближче до рамок закону та міжнародних стандартів. Та й самі рамки законів змінюються, ось рік «ОЗОН» говорив про т.з. людей в чорному, тобто коли на мирних зібраннях працівники міліції з»являються в формі без ідентифікації і що наявної ідентифікації може бути недостатньо для встановлення порушника з боку міліції, наразі питання частково законодавчо врегульовано необхідністю наносити індивідуальне маркування на шоломи співробітників міліції.

Однією з важливих проблем у судах є їх відкритість, зокрема у питанні фото і відео фіксації відкритих судових засідань, а скоро вступає в дію закон, що закріплює більше можливостей для зйомок для відвідувачів засідань.

Тож, якщо хочеш впливати на владу по новому #жги_контролем!

#OZON #ОЗОН

Назад
Попередня Наступна
buttons