11.05.2019

«Ніякої амністії кремлівськім злочинцям»

11 травня Центр громадянських свобод провів символічну акцію “Ніякої амністії кремлівським злочинцям” на підтримку законопроекту №9438 щодо гармонізації кримінального законодавства до норм міжнародного гуманітарного права.

Щоб не дати депутатам поховати відповідальність за діяння кремлівських злочинців, постраждалі внаслідок воєнних злочинів, правозахисники, активісти та експерти вийшли під посольство РФ.

Ірина Довгань – жінка, що пережила  жахи катувань пояснила, що для акції обрали це місце, оскільки саме РФ є тим самим ляльководом маріонеток на Сході нашої держави та в Криму.

Адже саме Росія підтримує та допомагає терористам на Донбасі.

Саме під керівництвом  та за згоди Росії вчиняються найстрашніші воєнні злочини  в Криму та на Донбасі щодо наших громадян.

Саме Росія та її посіпаки мають понести покарання за воєнні злочини та злочини проти людяності, які вчинялися та  продовжують вчинятися в Л/ДНР.

Олександра Романцова, виконавча директорка ЦГС пояснила, що на шостому році окупації та війни на Сході, Україна досі не ввела належної відповідальності за страшні катування, насильницькі зникнення, зґвалтування та вбивства, які вчиняються на окупованих територіях Донбасу. Тому злочинці легко можуть бути амністовані.  

Мінські домовленості передбачають розмите положення про виправдання осіб, причетних до подій війни. Натомість відповідні статті в кримінальному законодавстві встановлять імператив: жодної амністії за міжнародні злочини.

Верховна Рада вже довгий час  зволікає з ухваленням закону про воєнних злочинців, який би не дозволив їм уникнути відповідальності вже сьогодні, не чекаючи міжнародних трибуналів. Відсутність визначеного бачення серед українських гравців на міжнародній арені щодо переговорів з Кремлем та сценаріїв деокупації Донбасу – насторожує. Тому прийняття закону є необхідним задля встановлення запобіжників проти реваншу катів українського народу.
Верховній Раді України потрібно зробити сміливий та вирішальний крок на ухвалення закону 9438 вже на найближчій сесії.

 

 

За додатковою інформацією звертайтеся до координаторки проектів Центру громадянських свобод Марини Ліліченко 097 253 38 75, або написати нам e-mail: human.rights.agenda.ua@gmail.com

Фото: Радіо Свобода

Назад
Попередня Наступна
buttons