14.07.2016

Міжнародний круглий стіл та тему «Імплементація норм міжнародного гуманітарного права та Римського Статуту Міжнародного кримінального суду до національного законодавства України»

13 липня 2016 року у приміщенні Верховної Ради України пройшов міжнародний круглий стіл на тему «Імплементація норм міжнародного гуманітарного права та Римського Статуту Міжнародного кримінального суду до національного законодавства України».

В Україні вже більш як два роки триває війна на сході, проте українське законодавство досі не приймає всі виклики пов’язані з воєнними діями.

Зокрема, Розділ 20 Кримінального Кодексу України “Злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку” не повністю відповідає міжнародному гуманітарному праву, зокрема, Римському статуту. У чинному Кримінальному Кодексі України не передбачена відповідальність за злочини проти людяності, а його положення щодо агресії, воєнних злочинів та геноциду не в повній мірі відповідають вимогам сучасного міжнародного кримінального права.

Прогалини чинного кримінального законодавства не дають ефективно розслідувати злочини проти учасників Євромайдану (2013-2014 роки), а також — події у Криму та на Донбасі (2014-2016 роки).

У зв’язку з цим, Центр Громадянських Свобод, що координує платформу «Правозахисний Порядок Денний»ініціював підготовку законопроекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення його гармонізації з положеннями Римського статуту Міжнародного кримінального суду». З текстом законопроекту,що був презентований на круглому столі Ви можете ознайомитись за посиланням: http://goo.gl/o5jhs9

Круглий стіл був проведений за участі членів парламенту, українських та міжнародних експертів, представників державних органів, посольств та представництв міжнародних міжурядових організацій, а також представників громадянського суспільства для того щоб:
– оцінити перешкоди в чинному законодавстві України, що не дозволять притягнути до відповідальності осіб за скоєння найтяжчих міжнародних злочинів. Зокрема, у зв’язку з тим, що Кримінальний кодекс України не містить відповідальності за злочини проти людяності, а положення про злочин агресії, воєнні злочини та злочин геноциду не сповна відображають вимоги сучасного міжнародного гуманітарного права.
– презентувати проект закону, що нівелює ці недоліки.

Захід пройшов за підтримки Верховної Ради України та Міністерства юстиції України.

Назад
Попередня Наступна
buttons