15.10.2017

“Марш Слави Героїв”: коментар групи громадського спостереження “ОЗОН”

Монітори та моніторки групи “ОЗОН” 14 жовтня здійснили громадське спостереження за “Маршем Слави Героїв” у Києві. За даними спостерігачів марш налічував близько 6500 учасників.

Маршрут

парк ім. Тараса Шевченка – бульвар Т.Шевченка – вул. Хрещатик – Майдан Незалежності – Володимирський узвіз – Поштова площа – вул. П.Сагайдачного – Контрактова площа.

Поліція

Супровід колони учасників здійснювали близько 600 правоохоронців, серед них представники “поліції діалогу”. Попереду колони двома групами пересувалися близько 350 поліцейських в екіпіровці, частина без належної ідентифікації. Переважна більшість поліцейських Національної поліції України та військовослужбовців Національної Гвардії України знаходилися у групах резервів на прилеглій території.

 

ФОТО: “Українська Правда”

 

ФОТО: ГСС “ОЗОН”

Загальний короткий опис подій

О 16:00 біля пам’ятника Шевченку вже зібралися учасники маршу та активісти з прапорами України, та іншою символікою, зокрема, прапорами «Національного корпусу», «Свободи», «Правого сектору», «Карпатської Січі». Крім того, спостерігачі помітили і використання прапорів із символікою “кельтський хрест” та “вовчий гак”.

Після того, як колона була сформована, близько 17:30 учасники ходи вирушили в напрямку Хрещатика. Учасники запалювали смолоскипи та фаєри. На Майдані Незалежності відбулося вшанування «Небесної сотні» хвилиною мовчання. Завершився Марш на Контрактовій площі, де відбувався концерт до дня 75-річчя УПА.

Під час ходи лунала музика та пісні, учасники вигукували гасла:

«Слава Україні – Героям слава, Слава нації – смерть ворогам, Україна – понад усе»

«Пам’ятай, чужинець, тут господар – українець»

«Бандера – наш герой, Покрова – наше свято»

Героям України/ російсько-української війни/ Небесної сотні/ України/ Холодного Яру/ Крут: тричі – слава

«Бандера, Шухевич – наші герої, вони воювали за нас з тобою» «Свобода прийде – порядок наведе»

«Хто не скаче, той москаль»

«Герої не вмирають, вмирають вороги»

«Одна мова, одна нація, одна Батьківщина, одна Україна»

«Революція!»

Також учасники несли плакати з написами:  «Зміни себе – зміни Україну!»;  «ЗА соціальне і національне визволення!»;  «Душу й тіло ми положим за нашу Свободу!»; «Національна революція,з’єдинена з соціяльною, окреслюється коротко: націоналістична революція! Ярослав Стецько» та інші.

За 15 хвилин після початку руху колони учасники почали запалювати фаєри та саморобні смолоскипи.

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Охорона здоров’я

По маршруту ходи знаходилися авто Швидкої допомоги, дві пожежні машини, Вибухотехнічна служба, групи Червоного хреста. Серед небезпечних ситуацій, які виникли через очевидне недоопрацювання при плануванні маршруту – наявність на вулиці Сагайдачного бетонних загороджень, які спочатку учасниками були звалені. Попри усе, учасникам кількатисячного маршу довелося у темряві переступати ці бетонні загородження, що загрожувало штовханиною та ризиком для життя та здоров’я громадян.

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Група громадського спостереження “ОЗОН”- є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів під час проведення мирних зібрань, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем – пріоритетні завдання ОЗОНу. Громадські спостерігачі є незалежною стороною, вони завжди залишаються поза межами процесу. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН www.facebook.com/OZON.monitoring

Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons