13.01.2016

Let my people go. В Україні відзначають день політв`язня

12 січня вважається Днем українського політв`язня. Саме в цей день у 72-му почалася хвиля масових репресій українців. Зараз тема знову набула актуальності. Громадські організації підраховують: щонайменше двадцять один громадянин України зараз ув`язнений з політичних мотивів. Цих людей ви можете підтримати щонайменше листами, кажуть правозахисники. Наталка Северин розповість більше

У 1972 саме 12 січня почалася хвиля репресій шістдесятників. Через 3 роки В ячеслав Чорновіл запропонував відзначати цю дату одноденним голодуванням. Відтоді 12 січня вважаємо Днем політичного в язня. На жаль, зараз проблема не менш актуальна, ніж у Радянський час. Просто-таки зразком такого явища стала справа Надії Савченко. Сестра Надії Віра Савченко чекає закінчення судового процесу вже в січні. Проте не сумнівається, що вирок буде обвинувальним.

Центр громадянських свобод вважає політичними в язнями 21 громадянина України. 13 з них перебувають в тюрмах РФ, ще восьмеро – у тюрмах чи СІЗО Криму.

Розповідає керівник кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. Справа 26 лютого – найрезонансніша. Людей судять за участь у мітингу проти окупації Криму, що відбувся задовго навіть до так званого референдуму. Тим часом політичними в язнями за критику загарбницької політики держави стають і самі росіяни, говорить Олександра Матвійчук з Центру громадянських свобод.

Вадим Тюменцев, Людмила Богатенкова, Ірина Калмикова, Ільдар Дадін – це лише кілька імен тих росіян, яким висувають різні обвинувачення з політичних мотивів, в тому числі за підтримку України. Чи ж є політичні в язні тепер всередині самої України? Говорить Олександра Матвійчук.

Про конкретних політичних в`язнів Олександра Матвійчук не говорить, проте жертви знущань у міліції чи тюрмах, безумовно, є. Тому змінювати треба саме це – підхід до людських прав у МВС та пенітенціарній системі. Що ж до самих політв`язнів, які перебувають в Росії та у Криму, їх ви можете підтримати щонайменше листами. За усталеною практикою, писати треба російською мовою. Навіть якщо текст написано англійською, лист повернеться назад. Щодо змісту чітких правил немає. Однак що нейтральніший зміст, то більша ймовірність, що він все-таки потрапить до адресата. Всі адреси ви можете знайти на сайтах та фейсбук-сторінках Центру громадянських свобод і кампанії Let my people go. Наталка Северин, Радіо-Ера.

Оприлюднено на сайті “Ера Медіа” 12.01.2016: http://www.eramedia.com.ua/article/231088-let_my_people_go_v_ukran_vdznachayut_den_poltvyaznya/

Назад
Попередня Наступна
buttons