07.02.2020

Правозахисники, представники міністерств, депутати обговорили закон про воєнних злочинців за круглим столом Верховної Ради

У минулу п’ятницю найбільші міжнародні та українські правозахисні організації, представники посольств країн Європи, представники міністерств, депутати Верховної Ради зібралися за одним столом, щоб обговорити закон про воєнних злочинців. Платформа Правозахисний порядок денний була одним з ініціаторів цього закону, з нашою участю проходила розробка проекту та довга адвокаційна кампанія. Всі ці етапи ми обговорили вчора. Варто зазначити, що за роки нашої роботи навколо цього закону було безліч міфів, які використовували в якості аргументів “проти”. І ми з радістю відзначаємо, що наша робота не проходить дарма: за останній час їх стало значно менше, що, крім іншого, довів і вчорашній круглий стіл.

Ми висловлюємо величезну подяку всім, хто бере участь в роботі по цьому закону, і зокрема, був учора з нами у Верховній Раді. Це голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастырский, заступник директора Українського інституту майбутнього Eugene Enin, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Микола Гнатовський, Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Anton Korynevych, Керуючий партнер Global Rights Compliance LLP Мартін Скотт, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер, старша юристка Parliamentarians for Global Action Фредеріка Швайгоферова, доцент кафедри кримінального права та кримінології Костянтин Задоя, експерт Українського інституту майбутнього Вікторія Мозгова

Сьогодні ми як ніколи близькі до прийняття закону про воєнних злочинців. Він уже зареєстрований в Раді, а на минулому тижні комітет з питань правоохоронної діяльності проголосував за те, щоб рекомендувати закон до прийняття. Залишається загальне голосування в кількох читаннях – і ми досягнемо мети.

Що це означає? Це означає, що ті люди, які пройшли через пекло, пройшли через полон чи інші воєнні злочини, а також їх родичі – можуть, нарешті, отримати надію на стправедливість. Надію на те, що злочинці не уникнуть відповідальності, не потраплять під амністію, не будуть забуті та прощені.

Ми схрестили пальці та чекаємо підсумкового голосування. З надією на відповідальність наших депутатів.

Назад
Попередня Наступна
buttons