30.10.2017

“Конопляний Марш Свободи 2017”: висновки спостерігачів “ОЗОН”

28 жовтня 2017 спостерігачі ГГС “ОЗОН”  провели моніторинг “Конопляного Маршу Свободи 2017”. Основними вимогами учасників були “декриміналізація незначних правопорушень у сфері обігу наркотиків (зберігання невеликих кількостей коноплі без мети збуту), а також врегулювання законного доступу до медичного канабісу для українських пацієнтів.”

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Кількість учасників мирного зібрання постійно змінювалося. Від 12:00 до 14:30 кількість людей коливалася від 200 до 400 осіб.

Учасники “Конопляного Маршу Свободи 2017” пройшли за наступним маршрутом:  вул. Грушевського 12/2 (КМУ) – вул. Садова – вул. Інститутська – вул. Липська – вул. Грушевського – Маріїнський парк вул. Грушевського, 7, будівля МОЗу.

ФОТО: Андрій Дубчак.

Плакати: “Трава може врятувати ваше здоров’я” “#Коноплі лікують” “Бідні бідніють. Багаті багатіють. Трава росте” “Медичний канабіс – це не злочин” “Свобода-рослині. Воля-людині” “Кожна людина має право на медичну допомогу. Конопля лікує” “Фармамафію, наркомафію на нари” “Не судіть людей за дим” “Немає жертв – немає злочину” “Свободу науці, адже конопля лікує” “Україна. Реформи. Коноплі” “Нельзя запрещать то, что может спасать”.

Гасла:

Коноплі лікують
Нехай росте
Ми не злочинці
Свободу рослині
Бунтуй, кохай, права не віддавай!

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Оцінка дій правоохоронців. До охорони мирного зібрання було залучено 15 представників поліції головного управління міста Києва, 21 представник так званої «тактичної поліції» без належних знаків розрізнення (зазначені працівники перебували на місці без жетонів, шевронів та номерів на шоломах, що є порушенням українського законодавства та міжнародних стандартів)  та 4 представника групи превентивної комунікації у цивільному одязі у спеціальних жилетах з написом «Антиконфліктна група». Протягом руху Маршу від Кабінету Міністрів до будівлі Міністерства охорони здоров’я, мітингувальників супроводжувала патрульна машина для забезпечення безпеки, адже вулиці, якими проходила хода не були перекриті. На початку та наприкінці колони знаходилися по 2 представники «Антиконфліктної групи» та 3-4 представника поліції у цивільному одязі без  знаків розрізнення. Під Міністерством охорони здоров’я знаходилося 7 представників поліції, без наявності шевронів. Також, було помічено представника Національної гвардії України, який задокументовував події на місці.

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

 

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

 

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Згадані вище працівники поліції у складі груп превентивної комунікації постійно контактували з учасниками, ЗМІ та громадськими спостерігачами, продемонстрували належний рівень медіації та переговорів. Важливо зазначити, що, як зауважив у коментарі спостерігачам “ОЗОН” організатор зібрання Тарас Ратушний, комунікація з поліцією через посередництво груп превентивної комунікації почалася ще напередодні зібрання:

Діалог почався за три дні до подіі, в сeрeду ввeчeрі затeлeфонував прeдставник управління, уточнюючи дeталі згідно повідомлeння. Зазначeно було, що хода будe вулицeю Грушeвського, а в цeй час там бeзстрокова акція (на момeнт інформування КМДА щe нe було ясно про наміри цих організаторів). Сказали, що маршрут уточнимо окрeмою заявою, що і зробили наступного дня. Нам запропонували зустрітися. Зустріч тривала 10 хвилин, познайомилися особисто, поінформували про наміри, опeративну ситуацію і як будувати комунікацію під час акціі. Крім уточнeння маршруту поліцію цікавили тeхнічні дeталі: звуковe обладнання, план заходу, кількість людeй. Єдиною статистикою, яку ми мали, була кількість користувачів ФБ, що поставили статус “going” у подіі, іх було 1000, що за досвідом варто ділити навпіл. <…> Комунікацією вражeний приємно: коротко, конструктивно і по суті.

Жодних провокативних дій з боку учасників зібрання спостерігачі не зафіксували. Контр-зібрання було відсутнім.

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Група громадського спостереження “ОЗОН” – є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів під час проведення мирних зібрань, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем – пріоритетні завдання ОЗОНу. Громадські спостерігачі є незалежною стороною, вони завжди залишаються поза межами процесу. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН www.facebook.com/OZON.monitoring

Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons