11.10.2019

«Безкарність вбиває: інтерактивна мапа переслідувань громадянського суспільства»

Правозахисники презентували  інтерактивну мапу, яка дозволятиме відстежувати хід розслідування нападів та інших видів переслідувань на громадських активістів по всій країні.

Подивитися карту  

Облиття кислотою та трагічна смерть Катерини Гандзюк вперше змусила усіх звернути належну увагу на переслідування громадянського суспільства. Складений її друзями та адвокатами постраждалих список на той момент вже налічував 55 нападів, які мали місце у 2017-2018 роках. З початку цього року Центром громадянських свобод було зафіксовано близько 70 випадків різних інцидентів, які візуально зображені на інтерактивній мапі.

Вперше в Україні створюється онлайн-інструмент, який дасть можливість отримати конкретні відповіді на цілий ряд питань. Як реагують державні органи на такого роду справи? У чому виникають проблеми із розслідуванням на прикладах конкретних кейсів?  Чи завжди громадські активісти звертаються за захистом?


Олександра Матвійчук
, голова правління Центру громадянських свобод – «Причини такої ситуації з нападами на громадянське суспільство відрізняються сьогодні та у 2013. Сьогоднішня ситуація складніша. Перша причина – слабкість державних органів, які нездатні як попереджати так і забезпечувати належне розслідування таких справ. Друге – це зростання толерантності до насилля. І третє – це побічний ефект від реформи децентралізації, коли утворюються феоди. Якщо там зростає корумпована місцева влада, поліція і суди. В таких випадках місцевий активіст лишається сам на сам з цією системою»

В’ячеслав Ліхачов, аналітик Центру прав людини ZMINA – «Ми фіксуємо багато нападів на активістів, які працюють над захистом прав ЛГБТ спільноти. Це таке ідеологічне насильство, але для нього характерні ті сами особливості: безкарність і відсутність належного розслідування. Ця карта має фокусом саме контроль розслідування, саме в цьому напрямку має рухатися громадянське суспільство».

Данило Мокрик, журналіст – «Правоохоронці не розслідують справи за статтями погроз і насильства щодо журналістів. Це хороші статті, але вони мертвонароджені бо поліція їх не розслідує. Багато постраждалих навіть не звертаються до поліції, не вірять в її ефективність».  

Любов Галан, кураторка проекту Центру громадянських свобод – «В цій базі даних нема жодного інциденту, який би закінчився перемогою, тобто розслідуваною справою, або справою, в якій притягли до відповідальності представника органів влади».

Інтерактивна мапа запускається у тестовому режимі, тож її функціонал буде поступово ускладнюватися. На даний момент мапа вже дозволяє подивитися як оцінюють стан розслідування нападів правоохоронні органи та самі громадські активісти. Центр громадянських свобод збиратиме відгуки та пропозиції для удосконалення роботи онлайн-інструменту.

Подивитися карту 

Назад
Попередня Наступна
buttons