29.07.2019

Моніторинг Маршу Рівності 2019

Вступ 

Забезпечення свободи мирних зібрань під час проведення щорічного Маршу Рівності у Києві досі залишається викликом і для організаторів/ок, і для правоохоронців, і для місцевих органів самоврядування. Кілька груп контрзібрань, велика кількість учасників/ць та постійні ризики нападів – той контекст, у якому необхідно планувати охорону публічного порядку на цьому заході. Про те, як було реалізовано позитивний обов’язок захисту зібрань та фасилітації цієї свободи владою, читач/ка дізнається у цьому звіті.

Звіт є результатом масштабного моніторингу, який був здійснений групою громадського спостереження “ОЗОН”, спираючись на українське законодавство та кращі практики, детально викладені у “Керівних принципах зі свободи мирних зібрань” та керівництві “Права людини та забезпечення правопорядку на публічних зібраннях” БДІПЛ/ОБСЄ.

23 червня 2019 року спостереження на Марші Рівності KyivPride здійснювали 8 груп моніторів/ок по всьому маршруту зібрання та контрзібрань. У координації та проведенні спостереження взяли участь 40 спостерігачів та спостерігачок. 

Цього року окрему увагу було приділено моніторингу контрзібрань, зокрема найбільшому – “Молитовній варті на захист дітей та сім’ї”, яке розпочалося напередодні, 22 червня. Для проведення аналізу для нас було важливим, яким чином буде відбуватися охорона публічного порядку та забезпечення можливості для цього зібрання провести свій захід, зважаючи на минулорічний контекст.

Матеріалом для написання цього звіту стали безпосередні результати спостереження, фото та відео з моніторингу, результати моніторингу соціальних мереж, а також десять запитів на доступ до публічної інформації, надіслані органам влади.

Прочитайте матеріал натиснувши сюди

Назад
Попередня Наступна
buttons