12.06.2019

Доступність судів у Києві (2019)

Ознаками права на справедливий суд є широковідомі – публічність, незалежність, неупередженість і ряд інших. Але часто ми забуваємо доступність, від якої залежить те, чи усі категорії суспільства матимуть можливість судом скористатися. Як зазначають експерти, сьогодні в Україні кількість людей з інвалідністю складає понад 10% від населення країни, це приблизно 3 мільйони чоловік. Крім того, загалом маломобільні групи населення, які щодня зіштовхуються із труднощами доступу, за даними з різних джерел складають від 30 до 50% всього населення. До маломобільних груп населення належать зокрема вагітні жінки,  діти до 7-ми років, батьки з візочками, особи, які супроводжують малолітніх дітей,  люди поважного віку та інші.

У квітні 2019 року 50 волонтерів та волонтерок групи спостереження «ОЗОН» у рамках акції “Вйо перевіряти суд на доступність” здійснили перевірку інклюзивності 10 судів загальної юрисдикції у Києві. Після тренінгу в експертів з універсального дизайну групи учасників/ць акції вирушили у різні суди Києва, щоб самостійно визначити порушення та можливості для виправлення ситуації в контексті доступності інфраструктури суду для маломобільних груп населення. До акції долучилися також самі представники/ці маломобільних груп – люди, що користуються колісними кріслами та незрячі активістки.

Перевірка судів здійснювалася за допомогою анкети, яка була розроблена дослідницями універсального дизайну Катериною Заблоцькою й Софією Брем та експертом з універсального дизайну Володимиром Висоцьким (ORFO Universal Design).

Предметом моніторингу стала доступність десяти районних судів загальної юрисдикції міста Києва:

Печерський районний суд (вул. Володимирська, 15)

Подільський районний суд (вул. Хорива, 21)

Святошинський районний суд (вул. Жилянська, 142)

Солом’янський районний суд (вул. Полковника Шутова, 1)

Шевченківський районний суд (вул. Дегтярівська, 31А)

Голосіївський районний суд (вул. Полковника Потєхіна, 14А)

Оболонський районний суд (вул. Маршала Тимошенко, 2Є)

Дніпровський районний суд (вул. Івана Сергієнка, 3)

Деснянський районний  суд (проспект Володимира Маяковського, 5В)

Дарницький районний суд (вул. Олександра Кошиця, 5А)

Систематизувавши отримані дані, представляємо їх у форматі цього звіту. Результати перевірки та висновки експерта, запропоновані у цьому звіті, будуть доведені до відома відповідних органів влади задля покращення ситуації із доступністю судів загальної юрисдикції у місті Києві.

Прочитайте матеріал натиснувши сюди

Назад
Попередня Наступна
buttons