01.03.2023

Звільнити без умов і обмінів! Cтартувала міжнародна інформаційно-адвокаційна кампанія з визволення цивільних заручників

Понад 2000 цивільних заручників, яких насильницьки викрали з окупованих територій, зараз перебувають в російських установах виконання покарань. У вівторок, 28 лютого, розпочалася інформаційно-адвокаційна кампанію з визволення цивільних заручників «Звільнити без умов і обмінів» під егідою Центру громадянських свобод, лауреата Нобелівської премії миру. В заході взяли участь правозахисники, експерти, представники влади, митці та ті, хто пройшов через ув’язнення. 

«Російські сили вторгнення під час окупації українських територій викрадали й продовжують викрадати цивільних осіб, яких потім влада РФ незаконно утримує в місцях примусового утримання і на окупованих територіях України, і у РФ, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права. Ці люди мають бути звільнені без умов та без обміну на російських військовополонених», – зазначив доктор політичних наук, постійний експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва.

Мета кампанії «Звільнити без умов і обмінів» – об’єднати зусилля всієї міжнародної спільноти заради звільнення цивільних увʼязнених внаслідок російської агресії на території України. Про це зазначила керівниця кампанії, координаторка проектів Центру громадянських свобод Наталія Ящук. Про важливість таких публічних акцій додала і експертка координаційної групи з визволення полонених Генерального штабу ЗСУ Ірина Баданова.

Своїм досвідом ув’язнення поділився знаний у світі фахівець із релігієзнавства та духовних систем, науковець, історик та громадський діяч із Донеччини Ігор Козловський, який  700 днів провів у полоні. Про мотиви насильницьких дій російської влади він розповів так: «Вони прагнуть зламати твою гідність, адже твоя позиція – це заперечення їх ідеології». Коли невинну людину кидають в місця непридатні до існування – це катування. Нова фаза катувань – це повна відсутність інформації, ізоляція. «Перебуваючи у полоні, я зрозумів, що це не мій власний досвід, а досвід всієї країни. Тому я не маю права здатися», – додав науковець.

Про фізичні і моральні знущання російських тюремників розповів і український активіст Володимир Балух, якого систематично переслідувала окупаційна влада Криму: «У дванадцятимісних камерах нас утримували по тридцять і більше чоловік. В певний період перебування за гратами ти розумієш, що вся ця система намагається поховати в людині людину».

В межах заходу відбулася презентація артвиставки «В’язні сумління». «Це серія робіт створена в найсучаснішому виді мистецтва – колаж, і в трьох різних видах: аналоговий, діджитал та анімація. Така подача дозволяє глядачу відчути максимальний спектр емоцій, щоб відчути відповідальність за долю людей, які кожен день піддаються тортурам та відчувають муки. Роботи розкривають всю драму полонених через образи пташок, що перебувають в неволі і можуть загинути без нашоі свідомої підтримки», – розказала авторка експозиції сучасна українська художниця-колажиня Катерина Сита.

Менеджерка проєктів Центру громадянських свобод Анна Попова додала, що окупанти в першу чергу намагаются скоротити потік правдивої проукраїнської інформації всередині окупованих територій. «Наріман Джелялов, Різа Ізетов та Валенти Виговський – це люди, які Росія засудила за активну проукраїнську позицію з 2014 року. Ірина Данилович, Сергій Цигіпа та Ірина Горобцова несли проукраїнську позицію в окупованих Криму та Херсоні з лютого 2022 року», – додала правозахисниця. 

Фінальним акордом зустрічі стала прем’єра документального фільму авторства Анни Трушової «Голос Вікторії: щоденник викраденої вчительки».

«Вікторія Андруша – вчителька математики з Броварів, одна з тих, кому вдалося стійко чинити супротив російській владі. Завдяки своїй сміливості, Вікторія стала уособленням вільної і нескореної України. Це реальний приклад надлюдської сили та мужності українців! Їх били, катували у російських СІЗО за патріотизм, та вони вижили, не зламались і повернулись додому. Ми маємо об’єднати всі наші зусилля у спротиві російській агресії», – не стримуючи емоцій, резюмувала прем’єру фільму народна артистка України та громадська активістка Руслана Лижичко.

Вже незабаром про історії цивільних заручників, який насильницьки викрали з України російські військові, дізнається весь світ: фільм  «Голос Вікторії: щоденник викраденої вчительки» та експозиція артвиставки «В’язні сумління»  будуть представлені на різних міжнародних майданчиках.

Фоторепортаж з місця події можна переглянути тут. Контакт для комунікації – anna.trushova@ccl.org.ua.

Проєкт реалізовано підтримки Уряду Королівства Нідерланди та Посольства Королівства Нідерланди в Україні.

Назад
Попередня Наступна
buttons