12.02.2024

Зброя у руках дитини. 5 фільмів про дітей-солдатів до Дня червоної руки

Цей матеріал створений у межах співпраці Центру громадянських свобод та медіа «Сенсор».

Щороку 12 лютого увесь світ відзначає День червоної руки, або як ще його називають — Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів. Цього дня привертають увагу до проблеми використання неповнолітніх у війнах. Під час конфліктів діти завжди залишалися однією з найбільш беззахисних соціально-демографічних груп населення, і це робить їх найбільш вигідною альтернативою дорослим солдатам. На превеликий жаль, саме у XXI-му столітті залучення дітей у військові конфлікти набуло значних обертів.

Для розв’язання проблеми вербування дітей функціонує міжнародний орган — Спеціальний представник Генерального секретаря ООН із питань дітей і збройних конфліктів, що зафіксував 20 держав (станом на 2018-ий рік) та понад 60 збройних угруповань (станом на 2016-ий), які використовують дітей-солдатів.

У добірці — 5 фільмів різних режисерів та років, які допомагають глибше пізнати аспекти життя дітей-солдатів та усвідомити виклики, які перед ними постають.

«Безрідні звірі» (Beasts of No Nation), 2015

Американський військово-драматичний фільм, який описує події громадянської війни в Сьєрра-Леоне — країни в Західній Африці, знятий Кері Фукунагою за однойменним романом нігерійського та американського письменника Узодінми Івеали. У стрічці ідеться про хлопчика Агу, який разом із сімʼєю живе в маленькому західноафриканському селі, розташованому в «буферній зоні», яку охороняють війська ECOMOG. Селу повідомили, що уряд впав і повстанці, пов’язані з військовими, захопили контроль над країною. У той час, коли повстанці та урядові війська ведуть бої в селі Агу та навколо нього, хлопцю вдається втекти в джунглі. Незабаром головний герой потрапляє в полон до повстанців, командир яких, граючи на почутті ненависті переляканого хлопчика до військових, змушує Агу взяти в руки зброю і перейти на їхній бік.

«Скажений пес Джонні» (Johnny Mad Dog), 2008

Фільм знятий на основі історичних подій під час громадянської війни в Ліберії, африканської країни, що межує з Єгиптом. Стрічка розповідає про підлітка-повстанця Джонні Скажений Пес, що очолює невелику групу молодиків під командуванням старшого Генерала Ніколи-не-помри, який робить їх залежними від кокаїну. Фільм у суворій реалістичній манері розповідає про марш групи до столиці Монровії, коли вони просуваються через низку міст і сіл, де залякують, грабують і часто страчують цивільне населення. Солдати зображені майже здичавілими, вони вчиняють акти мародерства та зґвалтування, незважаючи навіть на власне життя. Герої стрічки носять різноманітне дивовижне вбрання, зокрема крила метелика та весільну сукню, і мають такі прізвиська, як «Погана Порада», «Капітан Пил до Пилу» та «Куряче Волосся».

«Відьма війни» (War Witch), 2012

Це канадський фільм режисера Кіма Нгуєна. Стрічка розповідає історію дівчинки, на ім’я Комона, що стає солдаткою в громадянській війні в центральній Африці. Сюжет цього художнього фільму розгортається навколо Комони, яка стає свідком розрухи та жорстокостей громадянської війни. Вона викрадена зі свого села бойовиками, які готують її стати солдатом. Попри страх та втрати, які вона переживає, Комона має надзвичайний дар — вона може передбачати майбутнє. Цей дар викликає інтерес як у ворогів, так і у союзників.

«Езра» (Ezra), 2007

Події однойменної стрічки розгортаються навколо підлітка, на ім’я Езра. Головний герой стає жертвою громадянської війни в Сьєрра-Леоне. Під час нападу повстанців на його село Езра вимушений стати солдатом. Драма, заснована на реальних подіях, висвітлює трагічний вплив війни на долю дітей,  їхніх сімей та їхню спробу вижити в умовах надзвичайної нестабільності. Війна спустошила його країну і його душу. Його повсякденне життя розділене між центром психологічної реабілітації та трибуналом національного примирення, організованим під егідою ООН. Під час реабілітаційного процесу, в якому бере участь Езра, йому доводиться зіткнутися зі своєю сестрою, яка звинувачує його у вбивстві їхніх батьків. Але Езра нічого не пам’ятає. Чи визнає Езра себе винним і чи пробачать йому?

«Спочатку вони вбили мого батька: Спогади дочки Камбоджі» (First They Killed My Father), 2017

Цей біографічний фільм, режисеркою якого є Анджеліна Джолі, розповідає історію п’ятирічної дівчинки Лунг Унг, яка стає свідком жорстокостей Кхмерського червоного режиму у азійській країні Камбоджі. Побудована на мемуарах стрічка розповідає про жахливі втрати та тернистий шлях головної героїні до виживання та відновлення. Конфліктом, на основі якого побудований сюжет фільму, є Камбоджійський геноцид,  що тривав у 1975-1979 роках під час влади Пол Пота та Кхмерського червоного режиму.

Авторка: Олеся Лелека, студентка Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, інтернка Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons