20.07.2019

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів  щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права“

 

Навіщо потрібен цей закон?

Сьогодні в Україні фактично відсутні діючі правові механізми для покарання за такі міжнародні злочини, як геноцид, агресія, воєнні злочини чи злочини проти людяності. Не зважаючи на страшні трагічні події, які впродовж своєї історії переживали покоління українців, жахливий досвід масових репресій, голодомору, депортацій цілих націй та релігійних спільнот, як то депортація кримських татар в 1944 році, в Україні досі відсутня законодавча база, яка би допомогла відновити справедливість. Діюче кримінальне законодавство або зовсім не має відповідних положень (як у випадку із покараннями злочинів проти людяності), або лише фрагментарно визначає відповідальність винних у цих жахливих злочинах.

Численні докази систематичного застосування насилля по відношенню до цивільних в окупованих містах та селищах Кримського півострову та Донбасу свідчать про скоєння російськими військовими та незаконними збройними формуваннями таких основних міжнародних злочинів, як злочини проти людяності та воєнні злочини.

В діючому в Україні законодавстві існують недоліки, які суттєво ускладнюють процес розслідування та покарання основних міжнародних злочинів відповідно до норм міжнародного права. Кримінальний кодекс України не в повній мірі враховує специфіку таких злочинів. Так, стаття 29 Римського статуту чітко визначає, що всі чотири основні міжнародні злочини не мають строку давності, тобто особа, винна в їх скоєні, може бути притягнута до відповідальності через десятки років.

Щоб усунути ці недоліки експерти в сфері кримінального, міжнародного гуманітарного права, правозахисні організації, юристи підготували цей та інші законопроектів, спрямовані на доповнення наявних недоліків в українському законодавстві.

Проект Закону 20.12.2018

Подання 20.12.2018

Пояснювальна записка 20.12.2018

Порівняльна таблиця 20.12.2018

Проект Закону 25.08.2019

Супровідна записка 25.08.2019

 

 

 

 

 

Проект підготовлений за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.

Назад
Попередня Наступна
buttons