12.07.2023

Європейський фонд підтримки демократії відсвяткував 10-річчя, на якому виступили друзі та партнери організації. Найважливіше з події

3 липня в Брюсселі Європейський фонд підтримки демократії (The European Endowment for Democracy, EED) відсвяткував перші десять років роботи. За останнє десятиліття організація надала майже 2200 грантів громадським діячам та незалежним ЗМІ. На події зібралися друзі, партнери, співробітники та прихильники EED, які допомагали захищати демократію протягом останнього десятиліття.

На події виступили міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лабіб, державний секретар закордонних справ Швеції Ян Кнутссон, заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ Польщі Войцех Ґервель, заступник міністра закордонних справ Чехії Ян Маріан та спеціальний представник ЄС з прав людини Імон Гілмор.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і президентка Європарламенту Роберта Мецола надіслали відеозвернення, щоб привітати EED. Президентка Республіки Молдова Мая Санду подякувала організації за допомогу громадянському суспільству Молдови під час кризи та за об’єднання активістів для боротьби з корупцією. Світлана Ціхановська, голова об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, також висловила вдячність EED за підтримку в боротьбі за вільну та демократичну Білорусь.

Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод, — одного з перших партнерів EED — виступила зі зворушливою промовою, згадавши свою подругу, українську письменницю Вікторію Амеліну, яка загинула під час російського ракетного обстрілу в Краматорську. Вона також закликала ЄС продовжувати підтримувати Україну на шляху до перемоги.

Тома Істоміна з Kyiv Independent розповіла про роботу українських журналістів, які утримують увагу світу до своєї країни після півтора року війни. А Яман Акденіз з Freedom of Expression Association — про роботу організації з надання правової допомоги тим, чиї права порушуються. Також на події відбулася прем’єра ролику, який висвітлює історію Європейського фонду підтримки демократії за останні десять років очима десяти колишніх і нинішніх партнерів організації.

Назад
Попередня Наступна
buttons