23.05.2024

«Я не можу вимахувати Женевською конвенцією перед російським танком. Бо російський танк це не зупинить». Олександра Матвійчук на Львівському медіа форумі

16-18 травня у Львові відбувся Львівський медіафорум — десятий професійний захід, що об’єднує українських та міжнародних медійників. Ювілейну конференцію присвятили адвокації України за кордоном, а її тема звучала як «Мова для порозуміння: шукати сенси в поляризованому світі». Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук також взяла участь у події.

Форум складався з двох частин — світоглядної, де велися дискусії про питання етики, формування спільної історії та комунікацію, а також практичної, яка була присвячена аналізу актуальних викликів, впливів та досвіду роботи медіа в умовах війни й поляризованого суспільства.

Головними спікерками Форуму стали професорка Колумбійського університету Ґаятрі Чакраворті Співак та голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. Олександра звернулась до учасників, розказуючи, що й вона як адвокаційниця України в умовах війни також стикається з комунікативними викликами, стереотипами та російською пропагандою на всіх рівнях.

«Як юристка-правозахисниця я опинилась у дивному становищі. Коли хтось питає мене, як захистити людей від російської агресії, я відповідаю: “Дайте Україні зброю”. Це не те, чого від мене очікують люди, які мають звичне уявлення про правозахист. І я мушу пояснювати їм, що не можу вимахувати Женевською конвенцією перед російським танком. Бо російський танк це не зупинить. Що Росія проігнорувала рішення Міжнародного суду, який велів їй негайно припинити бойові дії й вивести війська з України. І що коли закон не працює, потрібно захищати людей і відновлювати міжнародний порядок законною силою», — зазначала правозахисниця.

Львівський медіафорум вже вкорте об’єднав понад 500 медійників, дослідників, громадських діячів, публічних інтелектуалів із 36 країн. Кожен четвертий на конференції був з-поза України. 

Назад
Попередня Наступна
buttons