03.05.2022

Всесвітній день свободи друку

3 травня 1993 року Генеральною Асамблеєю ООН було проголошено Всесвітній день свободи друку під впливом ЮНЕСКО, який в той час активно відстоював незалежність преси. Також в цей день була прийнята Віндхукська декларація, яка повинна забезпечувати на міжнародному рівні незалежність медіа.

Наявність вільних медіа в країні – це запорука  сталої демократії та свободи слова. Медіа є четвертою гілкою влади, саме завдяки ним ми дізнаємось суспільно важливу інформацію.

Згідно з звітом міжнародної організації “Репортери без кордонів“, Україна за 2021 рік займає 97 місце. Відповідно до звіту за 2020 рік Інституту масової інформації в Україні відбулось як мінімум 170 випадків нападів на журналістів. З січня по березень 2021 року Національна поліція відкрила 11 кримінальних проваджень, щодо правопорушень вчинених проти журналістів, зокрема такі справи: напад, недопуск, побиття, пошкодження авто, підпал авто.

Генеральний секретар ООН Антоніну Гутерріш зазначив, що «злочини проти журналістів мають величезний вплив на суспільство загалом, тому що вони заважають людям ухвалювати усвідомлені рішення». Журналісти стикаються з безліччю інших загроз, від викрадення людей, тортур та довільних затримань, до кампаній дезінформації та переслідувань, особливо в цифровій сфері.

Infographic: Press freedom 2021 according to Reporters Without Borders


Photo by AbsolutVision on Unsplash.

Назад
Попередня Наступна
buttons