05.05.2022

Генеральна секретарка Ради Європи: Європа повинна залишатися стійкою перед обличчям агресії та війни

Рада Європи була заснована 73 роки тому в 1949 році з амбітним завданням «ніколи знову». В той час, як Європейське об’єднання вугілля і сталі займалося економічною відбудовою післявоєнної Європи, Рада Європи започаткувала процес європейської інтеграції, його політичну реконструкцію на основі набору фундаментальних цінностей.

Рада Європи підготувала понад 220 договорів про захист прав людини, демократії та верховенства права. Таким чином Рада Європи відіграла важливу роль у позитивних політичних трансформаціях країн колишнього Східного блоку, що, як наслідок, привело їх до вступу до ЄС.

Історично так склалося, що жодна країна не приєдналася до ЄС, не бувши спочатку членом Ради Європи. Також Велика Британія, вийшовши з ЄС, залишається відданою Європейській конвенції з прав людини (ЄКПЛ) та механізмам ПАРЄ та ЄСПЛ.

Підсумовуючи, Рада Європи є міжнародною організацією, аналітичним центром зі значним досвідом та знаннями, це джерело інноваційного правового законодавства, ціллю якої є контроль за дотриманням прав людини, демократії та верховенства права в державах-членах.

У 73-ту річницю Ради Європи Генеральний секретар Марія Пейчинович Бурич закликає 46 держав-членів продемонструвати довіру та відданість нашим спільним цінностям як основі справедливого та безпечного майбутнього (див. річний звіт «Рух вперед 2022»):

«Європа повинна залишатися стійкою перед обличчям агресії та війни».

Щоб дізнатися більше про Раду Європи та Європейський суд з прав людини, перегляньте наш вебінар «Свобода вираження поглядів в Інтернеті: практика Європейського суду з прав людини».

Назад
Попередня Наступна
buttons