04.05.2015

ВОЛОНТЕРИ ВИМАГАЮТЬ СТВОРЕННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ ЩОДО ПИТАНЬ ЕВАКУАЦІЇ

Одна з головних вимог волонтерів, що займаються вивезенням людей із зони бойових дій та тимчасово окупованої території, – створення робочої групи за участі представників громадських ініціатив, а також держорганів – для обговорення поточних та стратегічних проблем евакуації та вироблення спільних рішень.

Що ж, висновок після вчорашньої майже тригодинної дискусії в Офісі Омбудсмана між волонтерами, правозахисниками та представниками органів державної влади такий: країна не готова до евакуації у випадку просування окупації вглиб країни.

Навіть у «гарячих» містах на лінії фронту ніщо не вказує на підготовку до попередження наслідків трагічного сценарію. При цьому, ДСНС каже: а ми за це не відповідаємо, розробка плану з евакуації – завдання місцевих органів влади та волонтерів. І, як стверджують самі волонтери, саме ця неготовність до ефективного проведення переміщення цивільних людей коштує країні десятки неврятованих життів.

До того ж, мирні мешканці, що евакуюються, нерідко стають об’єктами провокацій (від відносно гуманних типу незаконного відчуження транспорту та поборів до подеколи навіть смертоносних) із боку незаконних збройних формувань. Достатньо свідчень цьому зібрано в звіті про випадки перешкоджання евакуації, підготовленому до цього заходу Центром Громадянських Свобод та Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках діяльності Коаліції громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі». Як убезпечити людей від цього надалі? Чи можливо попередити «котли» для цивільних? Сьогодні відповіді на це питання немає.

Інші вразлива тема – це поточні проблеми системи перепусток та вантажоперевезень через лінію розмежування з тимчасово окупованою територією. Як заявив під час круглого столу представник АТЦ СБУ, наразі вже розроблена нова редакція Тимчасового порядку, в якій начебто враховані зауваження до існуючої системи. Утім, ніхто цю нову редакцію не бачив і, судячи з усього, до її розробки не були долучені ті, хто має справу з проблемами перепусток щодня – волонтери, які займаються вивезенням, громадські активісти, які щодня отримують десятки скарг та прохань про допомогу від людей.

Представники держорганів не дуже комфортно почувалися на цьому круглому столі. Накипіло… Утім, ми не хотіли, аби дискусія зводилася до улюбленої народної забави – прокльонів на адресу влади. Хотілося привнести конструктив. Саме тому було розроблено та представлено рекомендації – як тактичні (щодо вирішення проблем із перепустками, провезенням вантажів та подолання корупції в цій системі), так і стратегічні (щодо розробки комплексної стратегії з евакуації).

Одна з головних вимог з боку громадськості – створення робочої групи за участі представників громадських ініціатив та організацій, з одного боку, та представників державних органів влади (АТЦ СБУ, СБУ, МО, ДСНС, МВС, ДПСУ та ін..) з іншого, – для обговорення поточних та стратегічних проблем та вироблення рішень. Сподіваємося, ця робоча група, яку погодився адмініструвати один із волонтерів – Олексій Федченко, – запрацює найближчим часом.

А ще ми обов’язково поцікавимося результатами розгляду наших рекомендацій під час круглого столу щодо Тимчасового порядку, призначеного керівництвом СБУ на 5 травня.

Запис круглого столу доступний за посиланням: http://bit.ly/1DGOzgG

Рекомендації, передані держорганам: http://bit.ly/1zxXjeg та http://bit.ly/1JFtBHu

Звіт про випадки перешкоджання евакуації мирного населення: http://bit.ly/1bJnjrK

 

З будь-якими питаннями прохання звертатись до Марії Іваник +380507058672, ccl.org.ua@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons