26.03.2024

«Війна проти цивільних — це основна зброя, яку використовують окупанти». Наталія Ящук та Михайло Савва зустрілися з експерткою Московського механізму

22 березня експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва та координаторка напряму подолання наслідків війни Наталія Ящук зустрілися з експерткою Московського механізму. Під час зустрічі обговорили гостру проблему, повʼязану з цивільними жертвами насильницьких зникнень та свавільних затримань, надали аналітику від організації та ознайомили зі стратегією звільнення цивільних громадян України, незаконно утримуваних російською стороною у зв’язку зі збройним конфліктом. 

Стратегією звільнення цивільних громадян України, яка розроблена Центром громадянських свобод, можна подивитися за покликанням.

Факти, які надали експертці Московського механізму, збирали протягом двох років. Вони базуються зокрема на свідченнях звільнених з неволі цивільних та бази даних Центру громадянських свобод. 

Одним з важливих питань, яке обговорили під час зустрічі, — максимальний збір даних про порушення Міжнародного гуманітарного права російською стороною і доказова база, яка доводить беззаперечність у вчиненні воєнних злочинів РФ щодо цивільного населення на окупованих територіях. Також зазначили, що міжнародні організації недостатньо ефективні у гуманітарних діях, що спричинює страждання утримуваних насильницьким методом в місцях несвободи в РФ та на ТОТ. Понад 90% зазнають катувань та жорстокого поводження, відсутність надання медичної допомоги, відсутність сезонного одягу, камерні умови утримання без світла та свіжого повітря, а також мізерна вірогідність отримати юридичну допомогу. 

Увагою не оминуло і те, що люди, які досі перебувають на окупованих територіях страждають від неправомірних дій окупантів та часто стають жертвами катувань та свавільних затримань через різні безглузді причини. Рф навмисно чинить воєнні злочини та порушує Міжнародне гуманітарне право. Війна проти цивільних — це основна зброя, яку використовують окупанти.

«Московський механізм» – це формальна процедура, встановлена в рамках ОБСЄ, що дозволяє розгортання короткострокової міжнародної місії зі встановлення фактів для вирішення конкретної проблеми з правами людини в регіоні ОБСЄ. «Московським» цей механізм названий, тому що він був прийнятий під час зустрічі Наради з безпеки і співробітництва в Європі, що відбулася в 1991 році в Москві.

Назад
Попередня Наступна
buttons