03.08.2015

ВІДЗНАЧЕННЯ В УКРАЇНІ 4 СЕРПНЯ, МІЖНАРОДНОГО ДНЯ СОЛІДАРНОСТІ З ГРОМАДЯНСЬКИМ СУСПІЛЬСТВОМ БІЛОРУСІ

Цього року 4 серпня вже четвертий рік поспіль проходить Міжнародний день солідарності з громадянським суспільством Білорусі.

Ситуація з правами людини в Білорусі практично не змінилася за останні 20 років: як і раніше застосовується смертна кара, люди сидять в тюрмах за політичні погляди, обмежуються громадянські свободи. Але навіть в цих умовах правозахисники та активісти продовжують роботу, просуваючи цінності ненасилля та прав людини. У Білорусі багато громадських ініціатив та активних молодих людей: художників і музикантів, мислителів і поетів – це день солідарності саме з ними, людьми які не втрачають мужності боротися за свої переконання.

Ми багато таких білорусів бачили на Майдані. Михайло Жизневський, один із перших загиблих Небесної сотні, яскравий тому приклад. Але й зараз білоруси виявляють підтримку вільній Україні, хоча це для них і небезпечно та тягне за собою навіть тюремне ув’язнення. Показова справа Кирила Сілівончика, засудженого в Росії до двох років колонії за репост в соцмережі заклику повернути Крим Україні.

Саме тому декілька громадських організацій та волонтерських ініціатив, а саме Євромайдан SOS, Центр Громадянських Свобод, Центр Інформації про права людини, Крим-SOS, Фундація Регіональних Ініціатив та інші вирішили провести серію заходів, які б привернули увагу до ситуації із тиском громадського суспільства Білорусі.

Отже, 4 серпня відбудеться:

о 13:00 біля Білоруського посольства (вул. М.Коцюбинського 3) акція «Не дай розстріляти права та свободи!», де активісти наочно покажуть, що саме відбувається в Білорусі і як українці можуть допомогти сусідам. Буде оголошено звернення до європейських та міжнародних інституцій, щодо стану прав та свобод людини в Білорусі.

Крім того будуть покладені квіти до пам’ятника Володимиру Короткевичу та підписані усіма охочими листівки для білоруських політв’язнів.

о 21:00 біля пам’ятника Михайлу Жизневському (біля входу до стадіону “Динамо”) акція продовжиться вшануванням його пам’яті.

Заходи відбуватимуться за будь-якої погоди.

Контактна особа організаторів акції: Романцова Олександра – Центр Громадянських свобод,  моб.тел.:+38 (063) 280 18 93aleksandra.romantsova@gmail.com

Довідка: Чому саме 4 серпня?

4 серпня 2011 був заарештований відомий білоруський правозахисник Алесь  Бєляцький. Хоча він був достроково звільнений у 2014 році, тиск на правозахисників та  активістів не припинився – у ​​цьому році влада Білорусі на 3 роки видворили з країни Олену Тонкачеву , керівницю правозахисної організації Lawtrend.

Назад
Попередня Наступна
buttons