15.05.2017

Відповідь Голови Комітету ВРУ з прав людини на відкриту заяву Правозахисного порядку денного з приводу призначення Уповноваженого ВРУ з прав людини

Дякую за Вашу відкриту заяву щодо призначення Верховною Радою України Уповноваженого з прав людини у зв’язку із завершенням 5-ти річного терміну перебування чинного Уповноваженого Валерії Лутковської на цій посаді.

Поділяю Вашу думку, що при висуванні кандидатури на зазначену посаду та при їхньому розгляді ВРУ важливо діяти відповідно до Паризьких принципів ООН і гарантувати незалежність кандидатів на зайняття цієї посади та їхню відповідність професійним й етичним вимогам, а не керуватися принципом партійної доцільності у питанні, що визначає державну політику у сфері прав і свобод людини у нашій державі.

Наразі процедура призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини встановлюється Конституцією України, Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» та Законом України «Про запобігання корупції».

Так, згідно із Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», пропозиції щодо кандидатур(и) на посаду Уповноваженого вносять Голова Верховної Ради України або не менше однієї четвертої народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, а  Комітет ВРУ з прав людини за результатами спеціальної перевірки подає Верховній Раді України свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду Уповноваженого, відповідності її вимогам, передбаченим законодавством України та про відсутність причин, які б перешкоджали зайняттю нею цієї посади.

Згідно з Регламентом Верховної Ради України, кандидатури на посаду Уповноваженого пропонує Верховній Раді Голова Верховної Ради України, а в обговоренні кандидатур на посаду Уповноваженого беруть участь представники депутатських фракцій (депутатських груп), представники комітетів, народні депутати.

У цьому зв‘язку хотів би нагадати, що 8 лютого 2017 року під час свого засідання Комітету ВРУ з прав людини розглянув звернення правозахисних громадських організацій щодо підготовки до відбору кандидатур на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Обговорення зазначеного питання відбулося за участі представників правозахисної громадськості.

Ще раз наголошую, що Комітет ВРУ з прав людини відкритий до співпраці з громадськістю з цього питання. Як голова Комітету, висловлююся за якомога ширше залучення представників експертного правозахисного середовища та правозахисних організацій до процесу обговорення кандидатур на посаду Уповноваженого та їхнього  висунення.

 

З повагою,

Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря

Назад
Попередня Наступна
buttons