30.03.2023

Відкритість судів, боротьба з корупцією і необхідність реформ: у Києві відбулося експертне обговорення щодо громадського контролю

У четвер, 30 березня, відбувся круглий стіл на тему «Громадський контроль під час воєнного стану: як не допустити згортання демократії?». Організував подію Центр громадянських свобод, лауреат Нобелівської премії миру у 2022 році. 

Під час заходу відбулося публічне обговорення поточного стану громадського контролю влади у всіх сферах: від судової реформи до облаштування укриттів та журналістських розслідувань топ-корупції.

Обговорення розпочалося з теми доступу до контролю за роботою суддів, прокурорів та правоохоронців. Зокрема, учасники говорили про те, що змінилося під час воєнного стану і що варто змінювати вже зараз.

Виконавча директорка фундації DEJURE Марина Хромих розпочала свій виступ з окресленням перемоги – надання Україні статусу кандидата в члени в Європейського Союзу. Водночас вона розповіла і про проблеми, з якими зіштовхуються нині і громадяни, і активісти: йдеться, зокрема, про закритість судових реєстрів та парламенту. 

«Ми не можемо спостерігати ні за засіданнями ВРУ, ні за засіданнями комітетів. Ми не знаємо, який порядок денний і дізнаємося про це тільки постфактум. Такі рішення були адекватні на початку вторгнення, але зараз це потрібно змінювати. Парламент має бути відкритий і доступним для громадян», – наголосила Хромих.

Про проблему закритості судів говорила й співзасновниця видання «Ґрати» Тетяна Козак: «Коли повномасштабне вторгнення почалося, то був спалах відкритості, зокрема прокуратура та суди показували, як вони працюють, наприклад зі справою з Шишимаріна. Зараз такі судові засідання  намагаються зробити якомога менш публічними. Тенденція до закритості судів зберігається і, як на мене, вона навіть посилюється». 

На необхідності громадського контролю, зокрема у воєнний час, наголосила координаторка Групи громадського моніторингу ОЗОН Іванна Мальчевська:  «По-перше, протестувати можна і інколи навіть треба, навіть у воєнний стан. По-друге, воєнний стан – це не привід зупиняти громадський моніторинг. По-третє, в умовах воєнного стану дуже добре працює включеність громадськості та суспільний інтерес».

Значну частину експертного обговорення присвятили розмові про боротьбу з корупцією. Зокрема, виконавча директорка Центру протидії корупції Дар’я Каленюк наголосила на необхідності повернення публічного державного декларування. 

«Є базовий інструмент попередження корупції – це електронне декларування. Якщо в лютому 2022 року закриття декларацій було виправданим, то зараз ми не бачимо цьому виправдання. Більше того, ми не бачимо жодного виправдання в тому, щоб не декларувати активи топ-посадовців взагалі», – зауважила Каленюк. Також вона додала, що рівень військової допомоги від міжнародних партнерів залежить від того, наскільки нам як країні довіряють. 

Про те, що не можна відкладати на потім боротьбу з корупцією говорила й керівниця «Автомайдану» Катерина Бутко: «Багато представників влади маніпулюють, кажучи, що «спочатку перемога, а все інше – боротьба з корупцією і реформи – це все потім». Але насправді це маніпуляція, бо це незамінні речі. Бо так ми показуємо партнерам, що навіть в такий важкий момент, ми не лише воюємо, ми також змінюємо країну».

На складностях щодо контролю закупівель акцентував виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик: «Закупівлі – це виклик і викликом залишається. Багато  закупівель є закритими. Кількість учасників, які приходять з бізнесу, впала в п’ять разів. Є багато закупівель, де приходить лише один учасник, бо інших просто немає, зокрема й через економічну ситуацію в країні».

Йшлося на круглому столі й про реформи, над впровадженням яких, переконані учасники, треба працювати вже зараз, попри воєнний стан. 

Зокрема менеджерка адвокації Реанімаційного пакета реформ Маргарита Хвостова наголосила на необхідності демократичного перетворення: «Нам потрібно не тільки зберегти демократичні інститути, але також зміцнити їх, покращити і продовжувати реформи. Важливо не просто поставити галочку, що ми виконали рекомендації Європейської комісії, а зробити це таким чином, що б це дійсно забезпечило подальший розвиток України відповідно до найкращих міжнародних практик, а також враховуючи наш український контекст».

На необхідності працювати з широкою аудиторією, аби пояснювати їй суть та необхідність реформ наголосив керівник Центру спільних дій Олег Рибачук: «Ми бачимо, як еволюціонує влада: нинішня влада за європейську інтеграцію, за реформи і за свободу слова. Якщо ви хочете на неї впливати, то треба боротися за те, за чим вона слідкує – за вплив на громадянське суспільство. Виклик перед нами – це знайти метод доносити нашу безцінну інформацію до людей».

Наприкінці зустрічі модераторка зустрічі, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова наголосила, що мета  круглого столу – повернути одну з природних функцій суспільства – контролювати ту, частину суспільства, яка уповноважена від більшості керувати певними процесами. 

«Ми не можемо розраховувати на те, що хтось організує для на державу, організувати для на державу намагається Росія і ми цьому протистоїмо. Ми хочемо свою державу, ми боремося за честь і можливість це зробити. Ми є частиною логістики свого майбутнього», – резюмувала Романцова.

Проєкт реалізовано підтримки Уряду Королівства Нідерланди та Посольства Королівства Нідерланди в Україні.

Назад
Попередня Наступна
buttons