16.10.2024

«1874 медичних об’єктів постраждали». Відбувся сайд-івент щодо систематичних атак на медичну структуру України на Warsaw Human Dimension Conference

9 жовтня у Варшаві відбувся сайд-івент щодо систематичних атак на медичну структуру України під час Warsaw Human Dimension Conference 2024. Модераторкою події стала старша менеджерка напрямку подолання наслідків війни Центру громадянських свобод Наталія Ящук.  На заході обговорили задокументовані випадки атаки на медичну інфраструктуру України, посилення правового захисту таких установ під час війни та можливі рішення для притягнення винних до відповідальності.

Російське повномасштабне вторгнення в Україну зруйнувало як військову, так і цивільну інфраструктури. Серед найбільших жертв цієї агресії — заклади охорони здоров’я, які були навмисно обстріляні, що призвело до жахливих наслідків для цивільного населення України. Численні інциденти підкреслюють систематичні обстріли та напади з боку РФ. Це грубе порушення міжнародного гуманітарного права. Після цього насильства українські НУО зосередилися на документуванні систематичних атак на інфраструктуру охорони здоров’я, щоб притягнути винних до відповідальності згідно з міжнародним правом.

Наталія Ящук поділилася історією сім’ї Юзвак і окремо пані Олени, яка працювала лікаркою Гостомельської амбулаторії. В березні 2022 року вона, її чоловік і син були викрадені з власного будинку в місті. Олену через добу викинули посеред вулиці з пакетом на голові після допитів, а чоловіка, якому під час викрадення прострелили ноги, вивезли в Курське СІЗО, а в квітні повернули під час взаємного звільнення. Сина (Дмитра Юзвака, студента) вивезли в Новозибківське СІЗО і до сьогодні утримують, перевозячи в різні місця. Дмитро, за свідченнями звільнених, має серйозні проблеми зі здоровʼям внаслідок катувань.

Також на події спікеркою виступила Владлена Падун, аналітикиня Української Гельсінської спілки прав людини, яка розповіла про систематичну політику РФ щодо знищення медичної структури в Україні, обсяги та масштаби руйнувань медичних закладів. Зокрема зазначила, що, за інформацією МОЗ України, кількість медичних обʼєктів, які постраждали від російських атак — становить 1874. З них: зруйновано — 216, а пошкоджено — 1658.

Вікторія Барабашова, директорка міської Харківської лікарні №3 та лікарка-терапевт, поділилася своїми спостереженнями. Вона наголосила, що Харків повсякчасно знаходиться під прицільним вогнем РФ з зафіксованими системними нападами на медичні установи.

Аналітикиня Української Гельсінської спілки прав людини Аксана Філіпішина розповіла про документування воєнних злочинів ініціативою Т4Р, а також оголосила рекомендації для міжнародних організацій та держав щодо того, як можна вплинути на цю ситуацію. Серед них:

  • посилити тиск на РФ з метою припинення нападу на українські медичні заклади;
  • вжити заходів щодо притягнення до відповідальності винних за злочинні діяння в Україні згідно норм міжнародного гуманітарного права;
  • за можливості, надати допомогу у відновленні медичної інфраструктури.
Назад
Попередня Наступна
buttons