16.10.2024

«Важливо почути ці історії з перших уст». Канадська делегація на чолі зі спікером Палати громад зустрілася зі звільненими з неволі українцями

15 жовтня в офісі Центру громадянських свобод в Києві відбулася зустріч з багатопартійною делегацією канадського парламенту, очолюваною спікером Палати громад Канади Грегом Фергусом. Іноземні гості зустрілися з цивільними та військовими, які побували в російській неволі, їхніми рідними та почули їхні історії. Ця зустріч є стратегічно важливою, адже вже 30-31 жовтня у Канаді відбудеться тематична конференція щодо четвертого пункту Формули миру «Звільнення полонених і депортованих осіб».

Російська Федерація незаконно утримує у місцях несвободи на окупованих територіях та на території РФ тисячі цивільних громадян України. За даними Офісу уповноваженого з прав людини, це понад 25000 людей. На жаль, тенденція зростає і жертв насильницьких зникнень та свавільних затримань більшає. Про це та про інші злочини, що спрямовані на знищення цивільного населення України, дізналася канадська делегація на зустрічі.

«Під час окупації населених пунктів ми почали отримувати повідомлення про викрадення цивільних людей російськими військовими посеред вулиці та з власних будинків. Після звільнення окупованих територій Київської, Чернігівської Сумської, Харківської, частини Херсонської областей знайшли десятки катівень та масових поховань цивільних людей. Частину з захоплених людей російські війська вивезли на територію РФ (через Білорусь або напряму), на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, Криму, де утримують їх до сьогодні», — зазначила під час зустрічі її модераторка та старша менеджерка напряму подолання  наслідків війни Центру громадянських свобод Наталія Ящук.  

Історію свою та своєї родини зокрема розповіла Олена Юзвак, лікарка Гостомельської амбулаторії, що на Київщині. В березні 2022 року її, її чоловіка і сина викрали з власного будинку в місті. Олену через добу викинули посеред вулиці з пакетом на голові після допитів, а чоловіка, якому під час викрадення прострелили ноги, вивезли в Курське СІЗО, а у квітні повернули під час взаємного звільнення. Сина вивезли в Новозибківське СІЗО і досі утримують, перевозячи в різні місця. Він, за свідченнями звільнених, має серйозні проблеми зі здоровʼям внаслідок катувань.

Також разом з цивільними в місцях несвободи утримують військовополонених та некомбатантів, як-то медиків. Медичний персонал користується особливим статусом відповідно до положень Женевських конвенцій, проте Росія порушує свої зобов’язання за міжнародним гуманітарним правом. Про це на зустрічі розповіла Вікторія Івчук — дружина нещодавно звільненого військового медика, командира Маріупольського військового шпиталю і героя України Віктора Івчука.

Члени канадської делегації, яка складалася з представників усіх партій, водноголос зазначили, що спільно працюватимуть усім парламентом, аби змінити ситуацію. А спікер Палати громад Канади Грег Фергус підкреслив, що важливо почути з перших уст історії тих, хто пережив російську неволю та те, що відбувається на окупованих територіях.

Назад
Попередня
buttons