03.04.2024

Українці зможуть подавати заяви про відкшодування збитків за зруйноване житло до Міжнародного реєстру збитків. Практичні кроки на засіданні Ради Європи обговорював Володимир Яворський

18-19 березня у Варшаві відбулася конференція Ради Європи, під час якого обговорювали важливий крок для України та зокрема для громадян, які постраждали від війни. А саме — як тим, хто втратив будь-яке нерухоме майно (квартиру, будинок, установу тощо) отримати відшкодування з боку РФ. Участь у заході також взяв програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

На події зібралися національні та іноземні профільні експерти, представники міжнародних організацій, державних органів України та громадянського суспільства. Обговорили висновки публічного Звіту Ради Європи «Про національні засоби підтримки осіб, постраждалих від війни в Україні». Адже проблема відповідальності РФ за заподіяні злочини агресії є багатокомпонентною та потребує комплексного підходу. Тож говорили про практичні кроки, щоб розв’язати проблеми фіксації збитків, реєстрації скарг, оцінки шкоди, визначення категорій, пріоритетів тощо — на користь постраждалих осіб через людиноцентричний підхід (victim or survivor centered approach).

«На цьому заході обговорювали процедуру, як реєструвати збитки українським громадянам, які заподіяні під час війни, щоб потім їх відшкодовувати. З квітня буде запроваджений реєстр, в якому збиратимуть інформацію про руйнування квартир, будинків, нерухомого майна громадян. Всі громадяни України можуть подаватися. На заході обговорювалася процедура, яка буде відшкодовувати шкоду українським громадянам. Компенсувати все буде Росія, але для того, щоб вона це зробила, має бути і реєстр збитків. Тому Рада Європи його встановлює», — пояснює Володимир Яворський.

Вже у квітні 2024 року планують запустити подачу заяв до Міжнародного реєстру збитків для України. Це відбуватиметься в електронній формі, ймовірно, через національний сервіс «Дія». Звичайно, подача відбуватиметься за чітким алгоритмом, який визначиться найближчим часом. Спочатку ця опція буде доступна для реєстрації заяв щодо пошкодженого та знищеного житла, адже щодо цієї категорії більше електронних доказів руйнацій.

Важлива задача для уряду України зараз — розробити протоколи передачі даних з національних реєстрів, щоб фахівці Міжнародного реєстру мали доступ до відповідної інформації, наприклад, щодо верифікованих власників зруйнованого житла та доказів завданих руйнацій.

Круглий стіл Ради Європи «Відшкодування збитків, втрат та травм, спричинених агресією рф проти України». організований спільно з #USAid та #IOM.

Назад
Попередня Наступна
buttons