04.04.2017

Україна: допоможемо жертвам війни відновити справедливість

За три роки в результаті розпочатої Росією війни в Україні загинуло щонайменше 10 тисяч людей і більше 23 тисяч було поранено. Тисячі цивільних осіб були викрадені та кинуті до підвалів, піддані тортурам та тиску, щоб змусити їх замовкнути. Ще одна проблема залишається в тіні – жертви сексуального насильства. Все це відбувається в центрі Європи. Просто зараз! На даний час дуже складно проводити розслідування, збирати докази та притягати до відповідальності осіб, які вчинили ці злочини. На додачу до цього українські закони не дозволяють кваліфікувати ці дії належним чином. Для того, щоб боротися із безкарністю, ми маємо змінити українське кримінальне законодавство та привести його у відповідність до міжнародного гуманітарного права. Завдяки вашому підпису та підтримці, ми зробимо це!

Хто ми?
Мене звати Олександра, я правозахисниця, працюю в Центрі громадянських свобод.  Третій рік документую воєнні злочини і злочини проти людяності в ході гібридної війни, яку розпочала Російська Федерація. Я – Маріон і разом із Інною працюю в команді ZERO IMPUNITY, міжнародному русі, який бореться із безкарністю за вчинення сексуального насильства. Разом ми просимо вас підписати петицію, щоб підтримати законопроект, який розробила Олександра та її колеги. Він усуває недоліки українського законодавства, яке досі не відповідає міжнародному гуманітарному праву, аби жодна жертва цієї війни не була забута. Давайте всі разом звернемося до українського уряду і парламенту, щоб цей законопроект був якнайшвидше ухвалений!

Чому це важливо?
Три роки тому Росія розпочала анексію Криму та гібридну війну на Донбасі. Створені та підтримувані Росією збройні формування розпочали терор проти мирного населення, щоб швидко отримати контроль над регіоном. Багато людей були викрадені та кинуті в підвали, де утримувалися в нелюдських умовах. Серед них журналісти, громадські діячі, юристи, науковці та волонтери. Навіть вагітні жінки. Після звільнення вони свідчили про жорстокі побиття і катування.

Першою жертвою став викрадений та закатований до смерті Володимир Рибак із Горлівки, який намагався повернути на адміністративну будівлю український прапор. Після нього за оцінками правозахисників через підвали на Донбасі пройшло кілька десятків тисяч людей. Ця практика продовжується. Ще одна цифра залишається в тіні – кількість жертв сексуального насильства. Хоча ця проблема сповита завісою мовчання, сексуальне приниження, насильство та каліцтво статевих органів потроху стали звичайною практикою у незаконних місцях несвободи  (link to Ukrainian Pravda).

Наразі дуже складно проводити розслідування, збирати докази та притягати до відповідальності осіб, які вчинили ці злочини. На додачу до цього українські закони не дозволяють кваліфікувати ці дії належним чином. Давайте змінимо це. Давайте приведемо українське кримінальне законодавство у відповідність до норм міжнародного гуманітарного права для ефективної боротьби із міжнародними злочинами!

Ти можеш допомогти нам боротися проти безкарності
Україна повинна карати належним чином злочини, здійснені на її території, навіть у таких складних умовах, коли частина з них знаходиться під окупацією та ефективним контролем Російської Федерації. Тим більше Україна мусить розслідувати факти скоєння злочинів на підконтрольній українському уряду території. Тож чому на третьому році війни кримінальне законодавство досі не дає належного правового інструментарію для виконання цього завдання? Чому досі у Кримінальному кодексі України не передбачено навіть поняття “злочини проти людяності”, а воєнні злочини виписані таким чином, що значно ускладнює застосування цих статей?

Це прямий шлях до безкарності. Це безвідповідально до людей, які вижили, та до їх болю.

 Разом із Правозахисним порядком денним ми розробили законопроект, який покликаний привести Кримінальний кодекс України у відповідність із вимогами міжнародного гуманітарного права, та надати національним органам розслідування ефективні інструменти переслідування за вчинення міжнародних злочинів.

Законопроект був надісланий Адміністрації Президента України, Міністерству юстиції України та іншим державним органам. Тепер ці органи державної влади мають повідомити нам, чи будуть вони вносити його до парламенту для того, щоб поставити на голосування.

Ваш підпис і Ваша підтримка цієї петиції продемонструє українській владі значний суспільний інтерес до боротьби із безкарністю, змусить її поставитися до цієї проблеми серйозно та відкриє жертвам цих злочинів та нашій державі шлях до відновлення справедливості.

Эта петиция будет доставлена:

  • Петро Порошенко
  • Павло Петренко

Підписати петицію можна тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons