11.02.2021

Ухвалений Радою в першому читанні законопроект про реформування СБУ пропонує запровадити інтернет-цензуру в Україні

Ухвалений Верховною Радою в першому читанні законопроект щодо вдосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (№3196-д), яким планується обмежити економічні функції спецслужби, пропонує запровадити інтернет-цензуру в Україні.

Присутня на прес-конференції голова правління громадської організації «Центр громадянських свобод» Olexandra Matviychuk акцентувала увагу на ключових положеннях ухваленого законопроекту, які несуть загрозу правам людини і свободі слова.

 

«Перше – проект дає можливість СБУ ініціювати обмеження доступу до будь-якого ресурсу, наприклад, через таку причину, як недопущення загострення суспільно-політичної ситуації… Друге – цей законопроект дає необмежений доступ до державних і недержавних баз даних. Найжахливіше в цій ситуації, що люди, чию приватність буде порушено, ніколи не зможуть оскаржити це в суді, тому що вони ніколи не дізнаються, що їхні персональні дані СБУ запросила з тих чи інших баз даних», – сказала вона.
Крім того, вона повідомила, що цим законопроектом СБУ сама собі встановлює особливий правовий режим.
«Також СБУ встановлює собі особливий режим, який порушує право на доступ до публічної інформації… СБУ може відмовити в наданні публічної інформації, якщо вважатиме, на свою суб’єктивну думку, що воно (надання таких даних – УНІАН) створює загрозу національній безпеці» , – сказала Матвійчук.
Також вона повідомила, що проблемним у законопроекті є положення про анулювання ліцензій телеканалів, і акцентувала увагу на тому, що така законодавча ініціатива не пропонує ефективних механізмів громадського контролю за діяльністю СБУ.
Детальніше про загрози нового законопроекту дивіться у відеозаписі прес-конференції експертів і правозахисників

Назад
Попередня Наступна
buttons