08.10.2024

«Тисячі людей вважаються зниклими безвісти, а РФ несе відповідальність за їхню долю». Валентин Сердюк на сайд-івенті під час Warsaw Human Dimension Conference

4 жовтня у Варшаві відбувся сайд-івент щодо насильницьких зникнень під час Warsaw Human Dimension Conference 2024. Модераторкою події стала виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова, також одним зі спікерів виступив правовий аналітик організації Валентин Сердюк. Також українські спеціалісти надали свої рекомендації щодо того, як можна покращити ситуацію з насильницькими зникненнями.

Росії має широко поширену та систематичну практику щодо насильницьких зникнень (згідно зі статтею 7(1)(i) Римського статуту) на тимчасово окупованих територіях України з початку повномасштабного вторгнення. Докази, засновані на свідченнях свідків, документальних і цифрових джерелах, вказують на те, що ці зникнення є частиною скоординованої політики РФ, спрямованої на придушення опору на окупованих територіях шляхом терору. 

Російські військові, правоохоронні та афілійовані групи систематично атакували цивільних осіб, які вважалися ворожими до російського режиму, включно з журналістами, активістами та колишніми військовослужбовцями. Жертви часто стикалися з насильством, незаконним затриманням і неадекватною медичною допомогою, а їхні родини намагалися отримати інформацію про їхнє місцеперебування. Повний масштаб цих злочинів залишається невідомим через чинну окупацію в деяких регіонах.

На сайд-івенті спеціалісти ширше розкрили цю тему для учасників конференції. Зокрема серед спікерів були: юристка «Харківської правозахисної групи» Олеся Скобова, юристка «Української Гельсінської спілки з прав людини» Олена Куваєва, юрисконсульт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олег Гущін, а також жертва насильницького зникнення Олена Турас, яка розповіла про реалії утримання жінок в неволі.

Валентин Сердюк детально розповів про юридичні аспекти питання, а також зазначив: «Багаторічна війна Росії проти України та останні роки повномасштабної агресії спровокували тисячі історій про насильницькі зникнення мирних жителів. На жаль, розповіді про списки на знищення українців на окупованих територіях, дітей, яких затримали на тимчасово окупованих територіях і вивезли в невідомому для рідних напрямку, тисячі сімей, які досі розшукують своїх рідних, стали звичними.

Римський статут Міжнародного кримінального суду визначає систематичні та масові насильницькі зникнення як злочин проти людства. Тисячі людей вважаються зниклими безвісти, а РФ несе відповідальність за їхню долю, утримуючи їх у сотнях різних місць без будь-яких звинувачень та іншого правового статусу».

Українські експерти надали наступні рекомендації щодо способів тиску на РФ з метою звільнення цивільних громадян України, незаконно утримуваних російською стороною у зв’язку зі збройним конфліктом:

1. Країни, які ратифікували Конвенцію, закликають активніше використовувати механізми Конвенції та відкривати кримінальні провадження на основі принципу універсальної юрисдикції для виявлення та покарання осіб, причетних до насильницьких зникнень. Відповідні кримінальні провадження порушують як регіональні, так і національні керівники ДФС та ДФС, які примусово утримують у місцях несвободи цивільних українців. Відповідно до положень цієї Конвенції міжнародний розшук осіб, обвинувачених у насильницьких зникненнях, не може кваліфікуватися як політичний, а тому Інтерпол не повинен відмовляти в оголошенні таких осіб у міжнародний розшук. Країни-учасниці Конвенції та інші країни могли б об’єднати зусилля в міжнародному розшуку винних у насильницьких зникненнях і сприяти їхній екстрадиції або судовому переслідуванню в країні утримання.

2. Розробити та застосувати спеціальний пакет санкцій проти Російської Федерації як відповідь на наявну та системну практику насильницьких зникнень, що використовується РФ, що в кінцевому підсумку чинить необхідний тиск на неї щодо звільнення жертв насильницьких зникнень.

3. Ми закликаємо країни приєднатися до Конвенції проти насильницьких зникнень і таким чином зміцнити міжнародні механізми боротьби з насильницькими зникненнями в окремих країнах.

Повний список рекомендацій та положень, а саме стратегія звільнення цивільних — за покликанням.

Назад
Попередня Наступна
buttons